GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Ocak 2022 Salı 10:21

Alkol zammı kafe-bar esnafını fena vurdu!

Alkolden alınan ÖTV'deki yüzde 47'lik artışın ardından alkollü içkilere gelen zam, kafe bar esnafını kötü etkiledi. Elektrik ve doğalgaz zamları ile birlikte maliyetlerinin iyice arttığını ve bunu mecburen fiyatlara yansıttıklarını söyleyen İzmir esnafı, "Zammın miktarı yıkıcı boyutta oldu. Zam yapıldığı günden sonra işlerimiz yüzde 75 düştü. Alkoldeki yüksek verginin etkisi kaçak veya sahte alkol tüketimini ciddi oranda artıracak" dedi.

SONKALEİZMİR (ÖZEL) - İzmir'de eğlence sektörünün en önemli merkezlerinden Alsancak'ta kafe bar işletmecileri sıkıntılı günler geçiriyor. Pandemi sürecinde uzun süre mekanları kapalı olan esnaf, şimdi de alkol ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) yapılan yüzde 47'lik zamla bir kez daha darbe yedi.



"SAHTE ALKOL TÜKETİMİ ARTACAK"

SONKALE'ye konuşan esnaf, elektrik ve doğalgaz zamları ile artan maliyetleri fiyatlara yansıttıkları için müşterilerinin büyük bölümünü kaybettiğini öne sürdü. Alsancak'ta 35 yıllık işletmeci olan Hami Torcu, ÖTV'ye gelen zammın alkol firmaları tarafından aynı oranda ürüne yansıtılmasına tepki göstererek şöyle konuştu:

"Malın ÖTV'sine yüzde 47 zam gelince malın fiyatının da 47-50 artması biraz garip. Üreticiler kar kaybetmemek uğruna tüm zamları yüklediler. İnsanların gelirleri ve alım güçleri düştü. Öyle olunca bizim de işlerimizde yüzde 30-35 civarında düştü. Biz de gelen zam oranında fiyatları yükselttik. Çünkü maliyetler çok yükseldi. Enerji bizim için ciddi olay. Doğalgaz, elektrik fiyatları bu kadar çılgın şekilde artınca biz de kazancımızdan fedakarlık ederek yüzde 50 civarında zam yaptık. Müşteriler tepkili ama yapabileceğimiz bir şey yok. Çalışanlara verilen zamların hepsi bir ay içerisinde eridi, gitti. Enflasyon sarmalının içinde yuvarlanıp gidiyoruz. Alkoldeki yüksek verginin etkisi kaçak veya sahte alkol tüketimini ciddi oranda artıracak. Yetkililer bunun çözümüne bakmalı. İnsan sağlığına direkt etkisi var. Sağlık sektörüne sahte içkiden dolayı yük gelebilir."

(Hami Torcu)

"YAŞAM ŞEKLİNE MÜDAHALE"

Yaklaşık 9 yıldır işletmecilik yaptığını belirten Levent Kalındamar ise şunları söyledi:

"Pandemi çok ağır geçti. 18 ay kapalı kaldık, minimum destekler gördük. Ekonomik şartlar aynen devam ediyor, halen zorlanıyoruz. Hiçbir zam olumlu etki yaratmaz. Ancak bunun miktarı yıkıcı boyutta oldu. Yaşam şekline müdahale kokusu var bu zamda. Çığı gibi artan bir zam furyası var. Asgari ücret zammı bunları düzeltmeyecek. Diğer hiçbir şeyde bu kadar zam yokken alkol ürünlerine sorgu sual edilmeden yapılıyor. Bizim gibi işletmeler olumsuz etkileniyor. Vergiler çok yükseltildi. Bunlar hak mağduriyetinden tutun da sahte alkole kadar birçok sorun yaratacak. İşlerimiz Ocak ayı itibariyle ciddi oranda azaldı. İnsanlar her şeyin farkında. Yaptığımız zamları haklı buluyorlar."

(Levent Kalındamar)

İŞTEN ÇIKARMALAR OLABİLİR!

17 yıllık esnaf Cihan Cesim alkol zammı sonrası işlerin yüzde 75 oranında düştüğünü belirterek, "Halen de düşüş devam ediyor. Beklemediğimiz bir şekilde olan bu zamlar bizi ve çalışanları da etkilemeye başladı. Bu şekilde devam ederse biz de çalışan kısmında azaltma yapmayı düşünüyoruz" dedi.

(Cihan Cesim)

"İŞLERİMİZ YARI YARIYA AZALDI"

Bir diğer esnaf Caner Ünlüer de "12 senedir bu sektördeyim. Bir senedir kendi işletmemdeyim. Pandemide hiçbir destek almadık neredeyse. Kendi kendimize, yakınlarımız sayesinde idare etmeye çalıştık. Zamlardan muzdaribiz. Sürekli vergi zamları geliyor. Arada biz sıkışıyoruz, müşteriye anlatamıyoruz durumu. Biz zammı yüzde 47 yansıtamadık fiyatlara. Çok büyük oranda etkiledi işlerimizi. Yılbaşından dolayı neredeyse yarı yarıya azaldı işlerimiz." 

(Caner Ünlüer)