GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Ekim 2021 Perşembe 18:14

Aliağa'da cüruf tepkisi... Toplantıyı yaptırmadılar!

İzmir Aliağa'da iki farklı firma tarafından yapılmak istenen cüruf bertaraf tesisleri bölge halkını sokaklara döktü. Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş.'nin kurmayı planladığı tesis için bugün düzenlenmek istenen halkın katılım toplantısı yurttaşların tepkisi üzerine iptal edildi. Yarın da HABAŞ firmasının cüruf bertaraf tesisi için halkın katılım toplantısı yapılacağı duyurulurken, ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, "Bu tesisler 7-8 mahalledeki yaşamı ve tarım alanlarını yok edecek" dedi.

SONKALEİZMİR-İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Yukarı Şehitkemal Mahallesi Akçekise Mevkii’nde Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. ile HABAŞ firmaları tarafından kurulmak istenen iki cüruf bertaraf tesisi için ÇED süreci başlatıldı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ekovar firması yetkililerinin katılımıyla ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi projesi için bugün düzenleneceği açıklanan halkın katılım toplantısı bölge halkının tepkisi nedeniyle iptal edildi. 

Bakanlık, yarın da HABAŞ Sinai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş firmasının Cüruf Depolama ve Geri Kazanım Tesisi projesi için halkın katılım toplantısı yapılacağını duyururken, bölge halkı ve çevreciler söz konusu alanda "Aliağa dünyanın çöplüğü değildir" pankartı açıp tepki gösterdi.



"ÜRETİLEN BALA ZEHİR KATACAK"

Aliağa Çevre Kültür Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, demir çelik fabrikalarının atıklarının ve demir tozunun bölgede 7-8 mahallede yaşamı ve tarım alanlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi. 
SONKALE'ye konuşan Küçükakyüz, bölgedeki bal üretiminin de büyük darbe yiyeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Tarım ve Orman Bakanlığı bu bölgede 150 dekarlık alanda bal ormanı yaptı. 200'ye yakın arıcı buradan geçiriyor. Bu tesisler ballara zehir katacak. Ekovar firmasının buraya dışarıdan da atık madde getireceğini düşünüyoruz. Bu cüruf tesisleri daha önce Yeni Foça civarındaydı. Oralarda artık cüruf dağları var. Orada yer kalmayınca artık buraya gelmek istiyorlar. Tarımsal üretimin ve yer altı su kaynaklarının olduğu bölge büyük zarar görecek. Cüruf tehlikeli atık sınıfına giriyor. Demir tozu her yere yayılacak. Güzelhisar, Çıtak ve Yukarı Şehitkemal bölgelerini direkt etkileyecek. Biz burada bu tesisleri istemiyoruz. Zehir solumak istemiyoruz."