GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Eylül 2024 Pazartesi 19:12

Açılışı Erdoğan yaptı... Abdi İpekçi adı salondan kaldırıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaptığı yeni Basketbol Gelişim Merkezi'nde Abdi İpekçi ismi ortadan kayboldu.

Basketbolda 37. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası, Fenerbahçe’yi 83-82 yenen Anadolu Efes’in oldu. Aynı zamanda Basketbol Gelişim Merkezi'nin açılışının yapıldığı finale taraftarların alınmaması damga vurmuştu. Büyük bir krize neden olan bu kararın yanı sıra yeni açılan tesiste Abdi İpekçi isminin tamamen kaldırılması da gündem oldu. 

Final pazar akşamı Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yıkılarak yerine yapılan Basketbol Gelişim Merkezi'nde gerçekleşti. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun katıldığı maçta taraftarlara bilet satışı yapılmadı.

ABDİ İPEKÇİ İSMİ KALDIRILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Temmuz 2023’te spor kompleksinin şantiyesini ziyaret etmiş ve burada yaptığı açıklamada, “Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi, 24 saat yaşayan bir spor kompleksi olarak ülkemize hizmet edecek. 1.5 yıl önce inşasına başladığımız merkezi, 2024'ün mart ayında Türk basketbolunun hizmetine sunmayı planlıyoruz" demişti. Açılış, Eylül sonunda yapıldı oldu ancak Erdoğan’ın açıklamasında dikkat çeken ise “Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi” olarak telaffuz edilmemesiydi. 

Temeli 1979 yılında atılan spor salonuna, aynı yıl suikast sonucu öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi’nin ismi verilmişti. Salonun yıkılması ve yerine yenisinin açılması planlanırken var olan Abdi İpekçi ismi ise bir anda ortadan kayboldu. Protesto korkusu ile taraftara bilet satılmayan organizasyonda, Abdi İpekçi isminin de salondan kaldırılması büyük tepkiye neden oldu. 

30 YIL EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Abdi İpekçi Spor Salonu, İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan çok amaçlı kapalı bir spor salonuydu. Kapasite itibarıyla Sinan Erdem Spor Salonu ve Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'ndan sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü salonuydu. Adını, inşaatının başladığı yıl öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'den almıştı. Yaklaşık 30 yıl spor ve kültür-sanat organizasyonlarına ev sahipliği yapan spor salonunun yıkımına 2018 tarihinde başlanmıştı. SÖZCÜ