GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Şubat 2020 Salı 10:57

AKUT ordusuna INSARAG eğitimi

Elazığ ve Manisa depremleriyle birlikte gündeme gelen arama kurtarma çalışmalarındaki profesyonellik sorunu AKUT'u bir kez daha öne çıkardı. Arama kurtarma faaliyetlerine uluslararası standartlar getirilmesi ve koordinasyon sağlanması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında kurulan INSARAG'ın Türkiye'deki tek üyesi olan AKUT, gönüllülerini Bodrum'da kampa aldı. AKUT gönüllülerine INSARAG standartlarında arama kurtarma eğitimleri verildi.

SONKALEİZMİR- Bodrum Kürşat Avcı Operasyon ve Eğitim Merkezi'nde 15-16 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen AKUT eğitimlerine, Seferihisar, Manisa, Denizli, İstanbul, Kuşadası, İzmir ve Bodrum ekipleri katıldı. Toplam 80 gönüllünün katıldığı bu eğitimler haziran ayının sonuna kadar devam edecek. AKUT, eğitimlerde, INSARAG standartlarında “operasyonel kentsel arama ve kurtarma personeli/gönüllüsü” yetiştirmeyi amaçlıyor. Teorik eğitimler sonrasındaki uygulama eğitimi kapsamında açık alanda, kazazede yer tespiti, kazazedeye ulaşma teknikleri, beton çalışmaları, kazazedeyi sabitleme ve tahliye aşamaları gerçekleştirildi.

AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı, INSARAG standartlarında arama kurtarma eğitimlerinin aralıksız devam ettiğini belirtirken, şu bilgileri verdi: "Gönüllülerin bu eğitimlere katılabilmesi için, performans, kampçılık, navigasyon ve kişisel koruyucu donanımı eğitimlerini almış olmaları gerekiyor. Tüm eğitimler teorik ve uygulama olarak 2 aşamadan oluşuyor. Gönüllüler, eğitimlerde kırma delme prensipleri, kapalı kısıtlı alanlarda tahkimat ve kurtarma konularında uzmanlaşıyorlar. Eğitim sonundaki sınavlarda başarı elde ettikten sonra kentsel arama kurtarma, yani bir depremde göçükte müdahale etme yeterliliğine sahip olup operasyona çıkıyorlar.‘’


Yurt dışı operasyonel ve yönetsel ekibin eğitimlerinin de eşzamanlı devam ettiğini vurgulayan Şalcı, tam kapasite ile hazırlandıkları bu uygulamalar sonunda akreditasyon süreçlerinin başlayacağını söyledi.