Halkın Kurtuluş Partisi’nin (HKP) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda Yerlikaya’nın, “resmi belgede sahtecilik”, “görevi kötüye kullanmak”, “nitelikli dolandırıcılık” ve Bankacılık Kanunu’na aykırı davrandığı öne sürüldü.
Hamza Yerlikaya hakkındaki suç duyurusu HKP avukatları tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına dün yapıldı. Daha önce de suç duyurusunda bulunduklarını ancak bir gelişme yaşanmadığın belirten avukatlar bu kez Hamza Yerlikaya’nın, 2001 yılında bu konuda yargılandığı Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını da Ankara Başsavcılığına sundu. 19 yıl önceki yargılamada Yerlikaya’nın aslında ortaokul mezunu olduğu fakat tanımadığı birisinin getirdiği lise diplomasını kullanarak beden eğitimi ve spor yüksekokuluna kayıt yaptırdığı yönündeki ifadesi mahkeme kararına geçirildiği görüldü. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi 22.02.2001 tarih ve 1999/162 Esas-2001/32 sayılı Kararına göre; Yerlikaya hakkında “sahte evrak düzenleme” suçundan ceza verilecekti, ancak o dönem yürürlükte olan ve kamuoyunda “Rahşan Affı” olarak bilinen 4616 sayılı Yasa uyarınca hükmün açıklanması 5 yıllığına ertelendi. Yerlikaya böylece 22 Şubat 2006 itibariyle “sahte lise diploması” cezasından kurtulmuş bulunuyor.
6,5 YILDAN 20 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda Yerlikaya’nın, “resmi belgede sahtecilik”, “görevi kötüye kullanmak”, “nitelikli dolandırıcılık” ve Bankacılık Kanunu’na aykırı davrandığı gerekçesiyle 6,5 yıldan 20 yıla kadar varan hapis cezası istemiyle yargılanması için iddianame hazırlanması talep edildi. Suç duyurusu dilekçesi şöyle:
“İmrahor Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olduğuna dair düzenlenen lise diploması sahte olduğuna ve Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu Rektörlüğü ve Müdürlüğü’ne gelen dosyası olamayacağına göre her şeyden önce bu yüksekokula kaydı nasıl yapılmıştır? Şüpheli hakkında kaydı silinmek, sahte resmi evrak vermek suçundan ötürü disiplin soruşturması, okuldan kaydının silinmesi vb. herhangi bir işlem yapılmamış mıdır? Tüm bunlar soruşturma kapsamında açıklığa kavuşturulmalıdır. Dahası, sahte olduğu ortaya çıkan lise diplomasına dayanarak kayıt yaptırdığı diğer okullardan mezuniyetleri ve buralardan elde ettiği diploma/sertifika ve mesleki unvanların da iptali gereklidir.
MİLLETVEKİLİ DE OLAMAYACAĞI İÇİN ALDIĞI MAAŞ İPTAL EDİLMELİ
Dolayısıyla şüphelinin sahte diplomaya dayalı sonraki tüm kayıt, mezuniyet, meslek ruhsatı vb. akademik işlem ve unvanlarının da silsile halinde iptali gereklidir. Bu haliyle şüphelinin kamu hissesi olan bir bankanın genel yönetim kurulu üyesi olamayacağı da açıktır. Keza milletvekili de olamayacağından, milletvekilliğine bağlı tüm edinimleri ve almakta olduğu maaşı da iptal edilmelidir. Savcılık soruşturması tüm bu yönlerden derinleştirilmelidir.”