GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Eylül 2021 Cuma 14:31

92 yıllık okulun yıkımına başlandı, mahalleli alkışlarla protesto etti...

Milli Mücadele kahramanlarından Mustafa Necati Bey'in adını taşıyan, 92 yıllık Necatibey Ortaokulu'nun yıkımına başlandı. İş makinesi, duvarı yıkıp okul bahçesine girdi. Binanın bitişiğindeki ilkokulda eğitim devam ederken başlayan yıkım, tepki çekti. Mahalle sakinleri müteahhit firmanın yetkilileriyle tartıştı. Mezun oldukları ve şimdi de çocuklarının okuduğu okulun mülteciler için yıkılacağını söyleyen veliler, "İçimiz yanıyor, ülkemizde yabancı olduk. Yıkımı durdurun" diye tepki gösterdi.

SONKALEİZMİR-Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğü, mülteciler için başlatılan "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim" adlı proje kapsamında Necatibey Ortaokulu'nun yıkımına başlandı.
Konak ilçesine bağlı 2. Karantina Mahallesi'nde bulunan, Milli Mücadele kahramanlarından, Mustafa Kemal Atatürk'ün çalışma arkadaşı, dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'in adını taşıyan 92 yıllık Necatibey Okulu'nun dış duvarı bugün sabah saatlerinde müteahhit firma tarafından yıkıldı.
Okul bahçesine giren iş makinesi kesilen onlarca ağacı düzenleyerek yıkım için yol açtı. Bu sırada okul önüne gelen yurttaşlarla firma yetkilileri tartıştı. Hemen bitişikteki ilkokulda eğitimin devam ettiğini ve tarihi binanın mülteciler için yıkılmasını istemediklerini belirten veliler alkışlarla duruma tepki gösterdi.



"ÇOCUKLAR NEFESİMİZ KESİLİYOR DİYE HAYKIRIYOR"

SONKALE'ye konuşan velilerden Şengül Menteş, okul binasıyla ilgili deprem analiz testleriyle ilgili kendilerine bilgi verilmediğini belirterek şunları söyledi:

"Binaya karot testi yapıldı mı bilmiyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı gelir, testler yapılır. Maliyet yeni binanın altındaysa güçlendirme yapılır. Ama bize hiç bilgi verilmiyor. Ortaokul mevcudumuz 240 civarında. Yapılacak yeni projede 32 derslik deniyor. 240 öğrenci 24'erden 10 şube yapar. Laboratuvarı, beden salonu kütüphanesiyle toplam 15 olsun. Projede 32 derslik düşünüldüğü zaman insanların kafasında soru işareti oluşuyor. Türk vatandaşından daha çok yabancılara öncelik verildiği aşikar.  Milli Mücadele ruhu taşıyan bir okul bu. Geçen sene birinci sınıf çocuklarla ağaç diktik buraya. Çocuklar 'Nefes alamıyoruz, nefesimiz kesilmeye başladı' diye haykırıyor."



"CUMHURİYET TARİHİMİZİ YOK ETMEK İSTİYORLAR"

Necatibey Ortaokulu'nda 1981'den 2004 yılına kadar öğretmenlik yaptığını belirten Emel Erdir ise şöyle konuştu:
"Buradan 5 devre mezun verdim. Bu duruma çok üzülüyorum. Bu manzara beni yıktı. 42 yıllık bir eğitmen olarak bunu kabul edemiyorum. Gümüldür'den buraya destek olmaya geldim. Dayanamıyorum. Ne isteniyor böyle tarihi eserlerden. Bina değil bu bir tarih. Bunu yıkmak nasıl bir düşünce anlamıyorum. Birçok deprem atlatmış bir bina. 56-60 mevcudumuz vardı, hiç rahatsız olmazdık. Tavanları yüksek, havalandırması iyi, duvarları kalın. Yeni yapılan binalar yıkılır ancak bu okul yıkılmazdı. Cumhuriyet tarihimizi yok etmek amacındalar. İzmir'de başka hiç yer yok muydu da bu bina yıkılıyor. Mustafa Necati'den tutun, Atatürk'ten İnönü'den İzmir tarihine damga vurmuş bir okul burası."



"KIZIMI GÖNDERMEYECEĞİM"

Mahalle sakinlerinden Özlem Şenol, "İki çocuğum burada öğrenim görüyor. Ben buradan mezun oldum. Benim 70 yaşındaki komşum buradan mezun oldu. Bu okul hepimizin çocukluğu, gençliği, anılarımız, geleceğe dair tüm hayallerimiz bu okulun merdivenlerindeydi. Çok üzgünüm. Keşke yapmasalar ama biz ne yarsak yapalım bunun önüne geçemeyeceğiz, biliyorum. Kızım 7. sınıfta. O mültecilerle aynı okulda okumayacak, okumasın da zaten istemiyorum. Kızımı asla vermeyeceğim ortaokula geldiğinde. Elimden gelen tüm imkanları kullanacağım ve bu okula vermeyeceğim" diye konuştu.

"KENDİ ÜLKEMDE YABANCIYIM"

Avrupa Birliği'nden alınan para ile okul yapılmasına tepki gösteren Figen Atik, "Devletin kendi parası yoksa bu binayı yıkmayacak. Başkaları için okul yapıyorsa bu şekilde olmaz. Bunun amacı farklı. Okullar açıldı, bina yıkıyorlar, ağaçları kesiyorlar. En eski okul burası. Çok üzülüyorum. Deprem diye okulları yıkıyorlar ama amaçları farklı. Ben kendi ülkemde yabancıyım artık. Yıksalardı da keşke kendi çocuklarımız için bir okul yapsalardı. Bizim eğitim sistemimizi bozmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

"İLKOKUL ÇOCUKLARI ÇIĞLIK ATIYOR"

Mahalle sakinlerinden Selma Girgin, "58 yaşındayım ben de bu okuldan mezunum. İçim yanıyor. Torunum okuyor. Bu gürültüden çok rahatsız oluyor ve sürekli çığlık atıyor. Afganlara ait olacak diye duydum. Bizim çocuklarımız içinse sıkıntı değil. Onlar için bu tarihi binanın yıkılmasını istemiyorum" yorumunu yaptı. Dilara Öksüzoğlu ise, "Bu okuldan mezunum. Kardeşim de burada okuyor. Yıkım esnasında çocukların psikolojisi etkilenecek. Aynı zamanda dikkatleri dağılıyor. İlkokul çocukları bakıp çığlık atıyorlardı" dedi.



OKULU YAPACAK OLAN FİRMA HACIOSMANOĞLU'NA AİT

"Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim" projesi kapsamında Türkiye’nin 19 ilinde 220 okul inşa edecek ATR Yapı Proje firması, Trabzonspor'un eski Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'na ait. Firmanın Necatibey Ortaokulu'nun yerine yapacağı okulun proje bedeli 121 milyon 910 bin TL. İşin bitiş tarihi ise 24 Haziran 2022.