GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Eylül 2019 Cuma 17:35

696 milyon liralık dev projeye ÇED onayı...

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki PETKİM Yarımadası sınırları içerisinde kurulması planlanan STAR Rafineri İlave Tank Sahası Projesi için "ÇED Olumlu" kararı verildi. 696 milyon liraya kurulacak ilave tank sahaları ile rafinerinin depolama kapasitesinin 260 bin metreküp artırılacağı bildirildi.

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL HABER)-  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir'in Aliağa İlçesi, Arap Çiftliği Mevkii'ndeki STAR Rafineri A.Ş. tarafından yapılması planlanan İlave Tank Sahası Projesi ile ilgili başvuruyu değerlendirdi. ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu,  projeye ilişkin "ÇED Olumlu" kararı verildiğini açıkladı. Kararın İzmir Valiliği tarafından halka duyurulması, Çevre Kanunu'nun hükümlerine uyulması, ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerektiği vurgulandı.

DEPOLAMA KAPASİTESİNİ ARTIRACAK
Başvuru dosyasında, STAR Rafineri A.Ş. tarafından İzmir'in Aliağa İlçesi'nde PETKİM Yarımadası sınırları içerisinde kurulması planlanan İlave Tank Sahası Projesi'nin 696 milyon TL'ye mal olacağı bilgisine yer verildi. Proje kapsamında STAR tarafından 2 adet 100 bin metreküp kapasiteli ham petrol tankı, 2 adet 30 bin metreküp kapasiteli fuel oil tankı ve bunlara bağlı yapıların yer alacağı, böylece rafinerinin depolama kapasitesinin 260 bin metreküp artırılmış olacağı vurgulandı.

UCUZ HAM PETROL İŞLENEBİLECEK
Şu bilgilere yer verildi: "Proje ile yapılacak olan 2 adet ham petrol tankı, rafineriye gelen ham petrolün tamamının büyük gemiler (Suezmax) ile taşınmasını sağlayacaktır. Bu durum, ham petrol navlun maliyetini düşürerek rafineri karlılığını arttıracak, ürün maliyetlerinin daha da düşürecek olup, Türkiye ekonomisine ve rafineriye gelecek ilave navlun yükünü azaltacaktır. Proje ile yapılacak olan 2 adet fuel oil tankı ise rafinerinin kapasite kullanım oranını arttıracak, rafinerinin işletme güvenirliğini sağlayacak, olası rafineri duruşlarını azaltacak olup, ağır ve daha ucuz ham petrollerini rafineride işlenebilmesini sağlayabilecektir. Rafineri karlılığına olumlu, dolaylı olarak da Türkiye ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır."

ÜRÜNLER İÇ PAZARA VERİLECEK
Proje ile ithalatın azalacağına dikkat çekilirken, şöyle denildi: "Fuel oil STAR Rafineride üretilecek olup, ham petrolün büyük kısmı Azerbaycan olmak üzere dünyanın diğer petrol ihraç eden ülkelerinden temin edilecektir. Rafineride üretilecek olan ürünlerin öncelikle Türkiye iç pazarına verilerek ithal edilen ürünler azaltılması ve buna bağlı cari STAR Rafineri İlave Tank Sahası Projesi Nihai ÇED Raporu 2 / 242 açığın düşürülmesi sağlanacaktır. İthalat da yapacak olan rafineri, iç pazara verilecek ürün haricinde kalan ürünü de yurtdışına satarak ithalat da yapacaktır."

40 YIL İŞLEYECEK, 400 KİŞİYE İSTİHDAM
Proje kapsamında 172 bin 517 metrekarelik alanın kullanılacağı bildirilirken, bunun 75 bin metrekarelik kısmının devlet ormanı ve imar planında “Liman Geri Hizmet Alanı” olarak gözüktüğü ifade edildi. Başvuru dosyasında şu ifadeler yer aldı: "Proje kapsamında yapılacak tankların bakım, onarım ve ekipman yenileme işlemlerinin belirli periyotlar halinde yapılması durumunda rafinerinin ömrü ile birlikte yaklaşık 40 yıl işletilmesi planlanmaktadır. Söz konusu projenin arazi hazırlık aşamasında yaklaşık 350, işletme aşamasında ise yaklaşık 50 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir."