Buca Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini rehber alarak kurduğu Özgecan Kadın Danışma Merkezi ile 4 bin 304 kadının hayatına dokundu. Kadınların ve gerektiğinde diğer aile bireylerinin sorunlarına psikolojik ve hukuki destek veren merkez, başarılı çalışmaları ile Türkiye çapında örnekler yarattı.
EN YOĞUN HİZMET AİLE DANIŞMANLIĞI
Tamamen gizlilik esasıyla çalışan ve uzman psikologların ücretsiz hizmet verdiği merkeze, ekonomik ve sosyal olarak çok farklı statülere sahip kadınların başvurması dikkat çekti. Başvuran danışanlara desteğin yanı sıra hayata geçirdiği etkinliklerle binlerce kişide farkındalık yaratan merkez, en yoğun talebi “aile danışmanlığı” konusunda aldı. Sorunların şiddet boyutuna gelmeden çözümünü sağlamak ve kadına yönelik şiddetin doğru iletişimle temelden çözümünü sağlayabilmek adına yürütülen aile danışmanlığı hizmetini 2 bin 161 danışan aldı. Bu kapsamda aile içi iletişim, ebeveyn-çocuk problemleri, boşanma ve etkileri, öfke kontrolü gibi birçok konuda çözüm sağlandı.
956 KADINA ÖZGÜVEN GELİŞTİRME ÇALIŞMASI
Aile danışmanlığının ardından en çok talep alan diğer konu ise kadın danışma ve psikolojik danışmanlık hizmeti oldu. Toplumun her alanında fiziksel, sözel, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalmış 956 kadın danışana, farkındalık ve özgüven geliştirme çalışması gerçekleştirildi. Öte yandan boşanma ve süreçleri hakkında 200 kadın danışana ise hukuksal danışmanlık hizmeti verildi.
KADINLARIN ORTAK BULUŞMA NOKTASI
Danışmanlık çalışmalarının yanı sıra tüm kadınların özgürce bir araya gelebildikleri merkezde, 967 kişiye kadına yönelik şiddet ve şiddet türleri, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları, kadın sağlığı ve kanserle mücadele, çocuk hakları gibi çok sayıda konuda sosyolojik farkındalık çalışması gerçekleştirildi. 20 kadının ise psikodrama çalışması kapsamında canlandırma yöntemiyle geçmişteki ve mevcut sorunlarıyla yüzleşmesi sağlandı.
KILIÇ: YALNIZ DEĞİLLER
Tüm sorunların çözümünün öncelikle “farkında olmaktan” geçtiğinin altını çizen Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “Tek amacımız var; Özgecanların, Cerenlerin hayatının baharında ölmemesi, Melisaların, Eminelerin çocuklarının annesiz kalmaması. Bunun için sadece kadınları değil tüm aile bireylerini bilinçlendirmemiz gerekiyor. Şiddete maruz kalan, tehdit edilen, sıkıntı yaşayan kadınlar hukuki olarak da yalnız değiller. Bu çabalarımızla sadece bir kadının değil; onlarca çocuğun, ailenin hayatına dokunuyor, toplumsal bir fayda da sağlıyoruz. Çalışmalarımız yeni projelerle devam edecek” dedi.