Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı, ülke ekonomisine katkı koyan en önemli etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. T.C. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde başlayıp, 2018 yılı itibariyle T.C. Ticaret Bakanlığı himayelerinde gerçekleştirilerek İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği ve İZFAŞ tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir İş Günleri Toplantıları, 5-6 Eylül tarihlerinde Swissotel’de yapılacak. Toplantılarda delegasyonlar arasında ve bakanlar seviyesinde yapılacak görüşmeler kapsamında Türkiye ile katılımcı ülkeler bir araya gelerek yatırım fırsatlarını değerlendirilecek.
Geçtiğimiz yıl 12’si bakanlık seviyesinde olmak üzere toplam 27 ülkeden katılımın gerçekleştiği İş Günleri’nde, bu yıl 30 ülkeden bakanlık düzeyinde ve delegasyon katılımları yapılacak. Ülkeler arası ticari faaliyetleri güçlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıların ilk gününde katılımcı ülkeler için; Türkiye ve İzmir ekonomisinde olanaklar, ticari potansiyeller, iş birlikleri ve teknik alt yapılar tanıtılacak. Konuk bakanlar ve teknik heyetlerin katıldığı oturumda; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Eximbank sunumlar yapacak. Katılım gösteren ülkeler ayrıca, İzmir ve Türkiye’deki yatırım fırsatlarını öğrenmekle beraber kendi ülkelerindekini de aktarma olanağı elde edecekleri sunumlar gerçekleştirecek.
Türkiye – Çin İş Forumu
Toplantıların ikinci gününde ise, Türkiye ile arasında 23 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleşen Çin Halk Cumhuriyeti özel oturumu yer alacak. Türkiye’nin en önemli ihracat partnerlerinden biri olan Çin Halk Cumhuriyeti, iki ülke arasındaki iş olanakları ile yatırım fırsatları ve iş birliklerini değerlendirilecek. “Bir Kuşak Bir Yol” – Modern İpek Yolu Projesi’nin mimarı Çin Halk Cumhuriyeti ayrıca, proje kapsamındaki atılımlarına katkı sağlayacak.
Bir Kuşak Bir Yol – Modern İpek Yolu Projesi
İpek Yolu’nun canlandırılması üzerine uzun yıllardır Türkiye’de yürütülen çalışmalar, Çin’in öncülük ettiği “Kuşak ve Yol” olarak adlandırılan “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve “21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu” girişimleriyle örtüşüyor. Çin’in “Kuşak ve Yol” girişimini destekleyen Türkiye, 2015 yılında G-20 Antalya Zirvesi’nde Çin ile imzaladığı iş birliği anlaşması ile bu atılımlara kucak açmıştı. Bu iş birliği çerçevesinde ağırlıklı olarak karayolları, demiryolları ve limanlar dahil olmak üzere ulaştırma ağları konusunda yakın iş birliği tesis edilmesi adına hukuki bir zemin oluşturulmuştu. Bu kapsamda jeopolitik konumu ile stratejik bir önem taşıyan İzmir, Uluslararası İş Günleri Toplantıları’yla da 21.yüzyılın en önemli atılımlarından biri olan Modern İpek Yolu Projesi’ne önemli katkılar sunacak.