Sektörün ihracat kapısı Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bütün ihtişamı ile birlikte kapılarını 27’nci kez açmanın heyecanını yaşıyor. Fuar bu yıl, “Anadolu’nun Cevheri” olarak dünyanın en zengin mermer yataklarına sahip Türkiye’nin sektördeki önemini hatırlatıyor. Renk ve desen çeşitliliği ile dünya ticaretinin lideri olan Türk doğal taşının, küresel alıcılar ile buluştuğu 27. Marble İzmir Fuarı; operasyonel gücü, alım heyeti programı, ziyaretçi çalışmaları, tasarım yarışması ve uygulamaları, uluslararası etkinlikleri ile sektör için bu yıl da yeni fırsatlar yaratmaya devam ediyor.
150 bin metrekarelik dev operasyon!
A,B,C ve D holleri ile açık alanın tamamının tahsis edildiği fuarizmir’de tüm alanlar doldu. Fuar kapsamında açık alanda blok ve iş makinaları, A ve B hollerinde doğal taş, C holünde mermer makinaları, D holünde ise sarf malzemeler sergilenecek. Dünyanın en büyük doğal taş fuarlarından biri olan Marble İzmir’in operasyonel hazırlıkları, 17 Mart’tan itibaren yaklaşık iki haftada tamamlandı. 150 bin metrekare alanda düzenlenen fuarda bine yakın katılımcı ve bin 400’e yakın blok taş yer alıyor. Katılımcılar, doğal taş, işlenmiş ve yarı işlenmiş taş, mermer makinaları, iş makinaları ve sarf malzemeler gibi ürün gruplarından oluşuyor. Sektörün merakla beklediği dev buluşmada İran’ın pavilyon şeklinde katılımı olurken; Almanya, Amerika, İtalya, Hindistan ve Hong Kong’dan da yabancı firmalar yer alıyor. Bu yıl ayrıca C holünün yüzde 60’ı önceki yıllarda dış alanda yer alan mermer makinecileri firmalarına tahsis edilerek “Makine ve Makine Teknolojileri Holü” şeklinde konumlandırıldı.
Fuar açılmadan yoğun satış talebi oldu
29 Mart 2022 Salı gece yarısına kadar gelmeye devam eden blok taşların sayısı bini geçecek. Ocaklardan çıkartılıp yeni sezonda ilk kez fuarizmir’de sergilenen birbirinden farklı renk ve dokuda doğal taşın talepleri ise başladı. Yüzlerce blok taş, fuar açılmadan görücüye çıktı. Türkiye’nin dört bir yanından fuar alanına günde yaklaşık 150 adet blok taş geliyor ve gelir gelmez alıcılarını buluyor. Blok taşın yanı sıra yarı işlenmiş ve işlenmiş olmak üzere yüzlerce çeşit doğal taş, fuar süresince Türkiye’nin doğal taş çeşitliliğini gözler önüne serecek.
İhracatın milli gücü doğal taş
2021 yılını doğal taşta toplam 2 milyar doların üzerinde ciro ile kapatan sektörde ihracat rakamları 2021 yılının Ocak ve Şubat aylarına göre 2022 yılının Ocak ve Şubat aylarına kıyasla yüzde 10,01 oranında artarak 306 milyon 424 bin 769 dolara yükseldi. 2022 yılı Ocak ve Şubat ayları raporlarına göre işlenmiş mermer ihracatındaki ekonomik büyüme ise yüzde 30,27 artışla 132 milyon 430 bin 574 doları buldu. Böylelikle Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına en önemli katkı sağlayan sektörlerin başında doğal taş sektörü gelmiş oldu. Hammadde rezervi, yerli üretim makinaları ile dışa bağımlı olmayan, ihracata katma değer saylayan Türk doğal taş sektörü, bu gücünü 27. Marble İzmir ile gösterecek. Sektörün 2,5 milyar dolar yıllık ihracat hedefine değer katmak için güçlü ziyaretçi çalışmaları yapıldı. Sektörün dört önemli ihracatçı birliği olan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Denizli İhracatçıları Birliği (DENİB) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ile birlikte bir “Alım Heyeti Programı” düzenleniyor. Fuarda, 41 ülkeden yaklaşık 500’e yakın ziyaretçinin katılacağı bir B2B iş ortamı oluşturuluyor. Programa katılan ülkeler ise şöyle:
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arabistan, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Etiyopya, Filistin, Güney Afrika, Hindistan, Irak, İspanya, İsrail, İtalya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Kosova, Kuveyt, Letonya, Lübnan, Makedonya, Mısır, Nepal, Pakistan, Slovakya, Tunus, Umman, Ürdün, Yunanistan.
Taşa sanat katan genç yetenekler ödüllendirilecek
Katma değerli ürün üretmek amacıyla sektörleri teşvik eden İZFAŞ, doğal taş sektöründe de tasarıma önem veriyor. Doğal taş sektörünün yıldızlarını buluşturan Marble İzmir, 4. Değişik Tasarım Yarışması’yla taşa sanat katan yetenekler ile sektörün yenilikçi firmalarını bir araya getirdi. Genç tasarımcılar, doğal taş kullanarak oluşturdukları özgün projelerle yarışmaya katıldı. 46 tasarım arasından ilk 17’ye kalan tasarım, fuar katılımcısı firmaların ürün sponsorluğunda hayata geçirildi. Üretilen ürünler arasından seçilecek en iyi üç proje “Marble En Değişik Tasarım Ödülü” ve 15 bin TL para ödülü almaya hak kazanacak. “Marble İşbirliği Tasarım Ödülü” olan özel tasarım plaketi ise, firma ve tasarımcının üretim sürecine yansıyan işbirlikleri göz önüne alınarak iki firmaya verilecek. Üretimi gerçekleştirilecek bütün projelere “Marble Değişik Tasarım Ödülü” olan özel tasarım plaket verilecek. Akvaryumlu sehpa, hoparlör, aromaterapi cihazı, yazı tahtası gibi ürünlerin yer aldığı tasarımlar, 30 Mart – 2 Nisan 2022 tarihleri arasında fuar süresince A fuayede sergilenecek.
Doğal taş kullanımının önemi uzmanlarca tartışılacak
Fuarda ayrıca, 31 Mart 2022 tarihinde doğal taşın dünya üzerindeki konumu ile ilgili uluslararası doğal taş uzmanlarının katılımı ile iki oturumda oluşan söyleşiler gerçekleşecek. “Doğal Taşa Karşı İnsan Yapımı Materyaller: Harici Uygulamalar” isimli oturumda Doğal Taş Enstitüsü’nden (Amerika) Taş Uzmanı Daniel Wood seramik vb. yapay taşlar karşısında doğal taşın kullanımının önemini açıklayacak. “Tasarım ve Mimaride Mermerin Farklı Kullanım Alanları” isimli oturum ise Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Kahraman moderatörlüğünde yapılacak. Oturuma, Varşova Güzel Sanatlar Akademisi’nden Prof. Michal Stefanowski, Doğal Taş Enstitüsü’nden Taş Uzmanı Daniel Wood, Katar Mimarlar Merkezi Üyesi Feryel Chebeane ve İran’dan Mimar Soheil Motevaselani Pour katılacak. Dünya doğal taş uzmanları, 27. Marble İzmir kapsamında doğal taşın kullanımının önemi ve farklı kullanım alanları üzerinde duracak.
T.C. Ticaret Bakanlığı himayelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği ve İZFAŞ tarafından düzenlenen Marble İzmir 27. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER), İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Denizli İhracatçıları Birliği (DENİB), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından destekleniyor.