GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Mayıs 2020 Salı 13:34

10 bin dolarlık cihazı 700 TL'ye ürettiler...

Çiğli Belediyesi'nin desteklediği 3 mühendisin ürettiği yerli solunum cihazının tanıtımı yapıldı. Kendisi de mühendis olan Başkan Utku Gümrükçü, piyasada 7-10 bin dolara satılan solunum cihazını 700 TL'ye ürettiklerini ifade ederek, "Cihazın adı 'İmece' olmalı. Çünkü tamamen o şekilde üretildi" dedi. Cihazı üreten mühendisler Efe Gökdoğan, Bilge Gökdoğan ve Mustafa Büyükayın cihaz için devletten alım garantisi istedi

Ebru ALTUN/SONKALEİZMİR-Koronavirüs pandemisi sürecinde maske ve siperlik üretimi ile sosyal yardımlarla dikkat çeken Çiğli Belediyesi, şimdi de solunum cihazı üretimi ile gündemde. Kendisi de mühendis olan Başkan Utku Gümrükçü'nün desteklediği Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde görev yapan mühendisler, piyasada 7-10 bin dolara satılan solunum cihazını 700 TL'ye üretti. 
Başkan Gümrükçü, mühendis kardeşler Efe Gökdoğan ve Bilge Gökdoğan ile Mustafa Büyükayın ile birlikte düzenlediği online basın toplantısı ile üretilen solunum cihazını tanıttı. 


CİHAZIN ADI 'İMECE' OLSUN
Pandemi sürecinde ilçede bir sağlık kurulu oluşturduklarını hatırlatan Başkan Gümrükçü, “Parklarımızı kapattık, oradaki personeli temizliğe kaydırdık. Böylelikle tüm sokak ve caddelerin temizliğini sağladık. Araç alımı yapacaktık, iptal ettik. Uzay müzesi açacaktık, erteledik. Tabi ki ‘Yapacağız’ dediğimiz her şeyin arkasındayız ama şu an bütçeyi salgınla mücadeye göre ayırlıyoruz. 2 aydır salgınla mücadele halindeyiz. Önümüzde de 2 ay var gibi gözüküyor. 2’nci dalga yaşanacak mı bilemiyoruz. Çiğli tramvayı sürecini atlatır atlatmaz gündeme alınacak. Hükümetin yaptığı yerli solunum cihazlarında tüm parçalar yerli değil. Bizim ürettiğimiz solunum cihazlarında tüm parçalar yerli. Taşınabilirlik, ekonomik, oksijen tüpüne bağlı olmaması gibi farklılıklar var. Bu solunum cihazları ortamdaki havayı alarak hastaya veriyor. Hava filtreden geçirilerek hastaya veriliyor. Cihaz için henüz düşünülmüş bir isim yok. Üretici arkadaşların düşünceleri olacaktır. Bence cihazın adı ‘İmece’ olmalı. Tamamen imece usulüyle üretildi” dedi.


"ALIM GARANTİSİ İSTİYORUZ"
Mühendis Efe Gökdoğan, “Şu an Türkiye’de tamamen yerli olanaklarla üretim için tüm gerekli parçalarımız hazır. Seri üretime geçmek için devletten alım garantisi bekliyoruz. Şu an yurtiçindeki özel hastane ve yurtdışına satış yapabiliyoruz. Ürettim adetlerimiz gelen taleplere göre şekilleniyor. Bazı özel talepler geliyor. Bunlardan bir tanesi diş hekimlerinden geldi. Diş hastalığı olanlar aynı zamanda korona virüs hastası da olabiliyor. Diş hekimleri de hastalarla çok yakın çalışıyor. Dolayısıyla büyük risk altında çalışıyorlar. Hastanın ağzından çıkan havadaki virüsü tarayıp, yakalayan cihaz ürettik. Önümüzdeki hafta sunumunu yapacağımız blower hastanın ağzından çıkan havayı emecek. Varsa virüsü yakalayacak” dedi.


"TAŞINABİLİR, ELEKTRİKSİZ ÇALIŞABİLİR"
Mustafa Büyükayın 700 TL’ye mal olan cihazın yarım saat içinde montajının yapılabileceğini belirterek, "Hava basıncını alarak hastaya hava veriyor. Normal solunum cihazı 7-10 bin dolar arasında, bizim ürettiğimiz cihaz ise 700 TL’ye mal oldu. Tasarım maliyeti daha da aşağıya çekilmeye çalışılıyor. Cihaz taşınabilir. Batarya yüklenirse elektriksiz de çalışacak. İhtiyaçlar doğrultusunda ekleme yapmaya açık. Duruma göre ayarlanabiliyor. Uygun maliyetli ve hızlı üretilebilir. 1923 kişiden oluşan bir whatsapp gurubu kurduk. Anestezi uzmanları, doktorlar, yazılımcılar, mühendisler yer aldı grubumuzda. Şu an cihazımız hastayı hayatta tutabilecek donanımda” dedi.