GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
19 Kasım 2020 Perşembe 11:27

"Şehir hastaneleri bütçenin 4'te 1'ini yutacak"

Sağlık Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, tüm dünyanın ve Türkiye’nin salgınla savaştığı bir dönemde Sağlık Bakanlığı’na genel bütçeden yüzde 5,7’lik bir pay ayrılmasının asla kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Sındır, “İzmir’de bulaşıcı hastalıktan vefat sayısı 48, aynı gün Türkiye’de Kovid-19 vefat sayısı 103, iktidara kimse inanmıyor!” dedi.

“KOVİD-19 BİR MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLMELİDİR”

Türkiye’de sağlık sektörünün alarm verdiğini söyleyen Sındır, “18 Kasım tarihi itibarıyla Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 64 hekim, 156 sağlık çalışanı ortadayken Kovid-19’un hala bir meslek hastalığı olarak tanımlanmamış olmasına anlam vermek mümkün değil. Üniversite hastaneleri borç batağı altında; Sağlık Uygulama Tebliği nedeniyle medikal ihtiyaçlarını alamıyorlar ve büyüyen borçlarını ödeyemiyorlar. Üniversite hastanelerindeki bu borçlar artık içinden çıkılamaz bir hale gelmiş; tıbbi cihaz üreticisi ve tedarikçisi firmalara borçları yaklaşık 17 milyar liraya ulaşmış. Bu 2021 yılında şehir hastanelerine ayrılan bütçeye neredeyse eşit. Sağlık Uygulama Tebliği'nde bir düzenleme yapılmasını gerekiyor. Türkiye’de sağlık sektöründe yaşanan sıkıntılar ortadayken Sağlık Bakanlığı’na genel bütçeden yüzde 5,7’lik bir pay ayrılması da asla kabul edilemez. Salgının yurdumuzun dört bir yanını sardığı bir dönemde ve sağlık sektörünün alarm verdiği bir zamanda en azından yüzde 10’luk bir pay ayrılmalıydı” dedi.

“ŞEHİR HASTANELERİ BAKANLIK BÜTÇESİNİN DÖRTTE BİRİNİ YUTACAK!”

Sağlık Bakanlığı bütçesinde şehir hastanelerinin payına dikkat çeken Sındır, “Sağlık Bakanlığı'nın 2021 yılı bütçe teklifinde yer alan 77,9 milyarlık toplam bütçenin neredeyse dörtte biri yani yaklaşık yüzde 21,3'ü hizmet ve kira bedeli olarak şehir hastanelerine gidiyor. Şehir hastanelerinin Bakanlığın sermaye giderlerindeki payı ise yüzde 53,8. 2022 yılında bunun yüzde 59,8'e çıkması öngörülüyor ve bakanlık toplam bütçesindeki oranı da yüzde 24,2. 2023 yılında ise şehir hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bütçesindeki payı yüzde 25, bakanlık sermaye giderlerindeki payı ise yüzde 57,5 ulaşıyor. Şehir hastaneleri bakanlık bütçesinin dörtte birini yutacak. İktidar olarak, şehir hastanelerinde KÖİ, kamu-özel iş birliğindeki uygulamalardan vazgeçtiğinizi ifade ediyorsunuz ama pazarlık usulü yapılan ihalelerle sonuç değişmiyor. Yine aynı düzen bu şekliyle devam edecek” dedi.

“HEMŞİRE VE EBEDE HEDEFLEDİĞİMİZ ORAN OECD ORTALAMASININ ÜÇTE 1'İ”

Türkiye’nin Sağlık Sektöründe OECD ülkelerinin ortalamasından çok geride kaldığını ifade ederek sözlerine devam Sındır, “10 bin kişiye düşen yatak sayısı OECD ortalamasında 47'yken bizde 2020 hedefi 29,2'ydi; Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda 2021 hedefi 30 olarak belirtilmiş. 100 bin kişiye düşen hekim sayısı OECD ortalaması 340 iken bizde 2021 yılı hedefi 221 olarak yine Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda ifade edilmiş. 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı OECD ortalaması 900’ken bizde 2021 hedefi 343 olarak belirlenmiş. Hemşire ve ebede hedeflediğimiz oran OECD ortalamasının üçte 1'ine yakın bir oranda. Sayın bakan bu rakamlarla, hele hele salgın döneminde Türkiye’de sağlık alanında yeterli hizmeti üretebileceğinizi düşünüyor musunuz?” dedi.

“RAKAMLARI ARTIK DOĞRU VERİNİZ!”

Kovid-19 nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vefat sayılarının gerçeklikten çok uzak olduğunu İzmir örneği üzerinden açıklayan Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “18 Kasım’da İzmir'de bulaşıcı hastalıktan vefat sayısı 48. Yani dün itibariyle İzmir’de vefat eden 48 kişi var ve siz aynı gün Türkiye geneli Kovid-19 nedeniyle vefat eden sayısını 103 açıkladınız, iktidara kimse inanmıyor. Sanki ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle vefat edenlerin neredeyse yarısı İzmir'de hayata gözlerini yummuş, olacak şey değil. 16 Kasım’da İzmir’de vefat edenlerin sayısı 20,  Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye geneline ilişkin açıklaması 94. Yine 16 Kasım’da İzmir'deki bulaşıcı hastalık ölümü 36, siz Türkiye genelinde toplam vefat sayısını 89 olarak açıkladınız. Ülke nüfusu İzmir’in yaklaşık 20 katı. Diyelim ki 10 katı olsun. O zaman Türkiye genelinde toplam vefat sayısının 480 olması beklenir. Rakamları doğru bir şekilde paylaşmanız, toplumda önlemlerin daha ciddi alınmasını sağlar. Rakamları artık doğru veriniz.”