GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Temmuz 2019 Cumartesi 20:57

''Mesele bina değil eğitim''

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, Güzel Sanatlar Fakültesi Binası'nın Tınaztepe'ye taşınması kararına karşı imza kampanyası başlattı. Dünyanın değişim platformu olarak bilinen change.org'da "Mesele bina değil eğitim" başlığıyla yayınlanan bildiriye kısa sürede 6 binin üzerinde imza atıldı. Öğrenciler, mücadeleyi asla bırakmayacaklarını vurguladı 
Abdullah ÇELEBİ/SONKALE-Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Tınaztepe Yerleşkesi'ne taşınması kararına karşı öğrencilerin mücadelesi sürüyor. Geçici taşınma kararının gerçekçi olmadığını öne süren ve daha önce fakülte bahçesinde toplanarak eylemde bulunan öğrenciler şimdi de imza kampanyası başlattı. Dünyanın değişim platformu olarak bilinen change.org internet sitesinde 'Mesele bina değil eğitim' başlığıyla kampanya başlatan öğrenciler kısa sürede 6 bin imzayı geçti. 'Bu bir acil destek çağrısıdır' başlığıyla verilen bildiride şu ifadeler yer aldı: "Yarım yüzyıla yakın süredir Türkiye’nin ve İzmir’in kültür-sanat yaşamına büyük katkıları olan okulumuz Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, yıllar önce Alsancak’tan Narlıdere’ye taşınmıştı. Şimdi de Narlıdere’de kök salmış geleneğinden koparılarak sanat eğitiminin imkânsız olduğu, rektörlük için tasarlanmış bir binaya taşınmak isteniyor. Bu düşünce, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ölüm fermanından başka bir şey olamaz. Türkiye’nin en büyük Güzel Sanatlar Fakültesi olma özelliğini taşıyan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, içinde barındırdığı 11 bölüm ve 1 enstitü ile birlikte ülkemize sanatçı yetiştiren köklü bir kuruluştur." 
DEPREM RAPORU PAYLAŞILSIN
Açıklamanın devamında, "11 bölümün bünyesindeki anasanat ve anabilim dalları müfredatı yüzde20-30 kuram, yüzde 70-80 uygulamalı eğitime dayalı ilerlemektedir. Bu yüzden her bölümün kendi ders programına uygun atölyeleri, stüdyoları, laboratuvarları ve bunlara uygun araç gereçleri vardır. Örneğin; sahnesiz tiyatro eğitimi yapılamaz, çünkü sahne bu eğitimin yüreğidir. Stüdyosu olmadan sinema eğitimi olamaz, fırınları olmadan seramik eğitimi yapmanın olanağı yoktur. Resim, grafik, heykel bölümleri için geniş alanlar, geleneksel el sanatları için dokuma tezgâhları gereklidir. Müzik Bilimleri bölümü için müzik aletlerine ve kayıt stüdyolarına gereksinim vardır. Rektörlük için projesi çizilmiş ve yapılmış olan, taşınmamızı istedikleri yapı bunların hiçbirine uygun değildir ve eğitimin sürdürülebilir olması için gerekli imkânları sağlamamaktadır. Tüm bunların yanı sıra, bizlere olduğu söylenen fakat hiçbir şekilde kamuoyuna sunulmayan, mevcut binamıza ilişkin deprem raporunun bizlerle ve kamuoyu ile açıkça paylaşılmaması kuşkularımızı artırmaktadır" denildi. 
"PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"
Öğrencilerin bildirisi şöyle devam etti: "Elbette can güvenliğimiz her şeyden daha önemli fakat alternatif olarak bize sunulan yer taleplerimizi hiçbir şekilde karşılamamaktadır.  Sanat eğitiminin sürdürülmesi aynı zamanda kent hayatına katkı sunmaktır. Bu nedenle bu duruşumuz aynı zamanda bir kent hakkı savunmasıdır. Bizler, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri olarak eğitim hayatımızı sekteye uğratacak ve imkânların mevcut olmadığı rektörlük için tasarlanan binaya taşınmayı açıkça reddediyoruz. Öğrencisini ve akademisyenlerini muhatap almayan bir yönetim anlayışını kınıyoruz. Alternatif arayışlar için talep edilen önerilerin ve sanat eğitimi için gerekli şartların sağlanması konusundaki ısrarımızı da sürdürüyoruz ve bu işin peşini bırakmayacağımızı üstüne basa basa tekrarlıyoruz. Eğitim, öğrenim hakkının kısıtlanmaması ve sanatın, sanatçının korunmasının anayasal hak olduğunu belirtir, bu hakların ihlal edilmesinin suç olduğunu da tüm DEU GSF öğrencileri adına hatırlatırız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
BÜYÜKŞEHİR DEVREYE GİRMİŞTİ
Öğrencilerin direnişi sonrası konuya duyarsız kalmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada, "Öğrencilerimizin taleplerini yerine getirmek için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız" ifadelerini kullanmıştı, Dokuz Eylül Üniversitesi de Soyer'e "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu binaları güçlendirme ya da yıkarak yeniden yapma konusundaki talep dilekçesi rektörlüğümüze ulaşmıştır. Binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi veya yeniden yapılmasına ilişkin süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üstleneceği ve çalışmalarını da ivedi şekilde başlatacağı resmi protokolü, Büyükşehir Belediyesi ile yapmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz" yanıtını vermişti..