GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Ekim 2021 Çarşamba 18:13

'Kimlik zorunluluğu'' İzmir'de kuyumcuları memnun etti...

Döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimliğin zorunlu tutulması İzmir'deki kuyumcuları memnun etti. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, "Kuyumcuların yasaya göre döviz alıp satması yasak. Ancak döviz büroları altın alıp satıyor. Yasaya göre vatandaştan altın alamazlar. Sadece darphaneden aldıklarını satabilirler. Yeni düzenleme ile artık bunu yapamayacaklar" dedi. Kimlik vererek işlem yapan bazı yurttaşlar ise uygulamanın dövizi olan üzerinde baskı yaratacağını öne sürdü.

SONKALEİZMİR-Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan, “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun Kapsamında Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik" ile döviz bürolarındaki tüm işlemler için kimlik bilgilerinin verilmesi zorunlu hale getirildi.

Yeni yönetmelik ile döviz bürolarının kimlik numarası, pasaport veya vergi kimlik numarasını kaydederek işlem yapacak olması İzmir'de kuyumcuları memnun etti.



"VATANDAŞTAN ALMALARI YASAK"

SONKALE'ye konuşan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, şunları söyledi:

"Döviz bürolarına giren çıkan nedir bilmiyorduk. Alınan ve satılanın belirlenmesi için çok önemliydi. Döviz bürolarının altın satma yetkisi var. Ancak vatandaştan altın alamazlar. Kanunen sadece darphaneden alıp satma yetkileri varken, onlar vatandaştan da alıp satıyordu. Şimdi oralara gelen vatandaş kimliğini gösterecek. Yeni düzenleme ile altın alıp satamayacaklar. Kuyumcuların yetki belgesi olması lazım. Döviz bürosu kuyum işi yapıyor ama yetki belgesi yok. Belgeyi alsa denetlemesi bize geçecek. Bunlar zaten aldıklarını, sattıklarını bilmiyor. Düşük ayar mı, yüksek ayar mı sahte mi, bilmiyorlar. 'Bu uygulama kuyumcuları hareketlendirecek' diyenler var. O da doğru değil, böyle bir şey yok. Yasaya göre kuyumcuların döviz alması yasak. Biz döviz alıp satmıyoruz. Sadece yabancı turistler geldiğinde, turizm sezonunda mal karşılığı alınıyor. Onun haricinde hiçbir kuyumcu döviz alıp satmıyor. Biz kuyumcular olarak döviz alıp satmıyoruz ama döviz büroları altın alıp satıyor."


"KİMİN NE YAPTIĞI ORTAYA ÇIKACAK"

Yeni yönetmeliğin faydalı olacağını düşündüklerini belirten Baransel, "Hırsızlık olaylarında adamlar gidip döviz bürosuna bozduruyor. Elde bir delil yok. Şimdi polisler mobeselerle takip edebiliyorlar. Bir olay olduğunda o semtteki hırsızları yakalamak daha kolay olacak. Kimlerin ne kadar iş yaptığı ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

BAZI YURTTAŞLAR MEMNUN, BAZILARI TEPKİLİ

Döviz bürolarında işlem yapan bazı yurttaşlar ise yeni yönetmeliğin dövizi olan üzerinde baskı yaratacağını öne sürdü. Bir yurttaş, "Ülkeyi yönetenler artık halka baskı yapıyor. Bundan sonraki adım İran gibi döviz bürolarını kapatmak olacak. Halk bir an evvel borcunu kapatmak istiyor. Onlar halkı eziyor. 300-500 dolarla memleketi kurtaracağız. Bence alım satım yapanları takip etmek istiyorlar" dedi.

Bir başka yurttaş, "Artık işlemlerde kimlik soruyorlar. Parasız kaldıkça ne yapacaklarını şaşırdılar. Türk lirası böyle korunmaz" diye konuştu.

Yeni yönetmeliğin dövizi olanı kayıt altına alma amacı taşıdığını belirten bir yurttaş, "Yasa dışı yollarla işi olanlar tespit edilebilir. Güvenlik önlemi ile ilgili de olabilir. Para var mı yok mu, ortaya çıkar. Kayıt altına almak vatandaşa güvensizlik anlamına geliyor. Benim için sıkıntı" yorumunu yaptı.

Bazı yurttaşlar da "Yeni yönetmelikle daha iyi oldu. Döviz kaçakçılığı oluyor? Bunu önleyebilir. İşlemi kimin yaptırdığı belli olacak. Daha güvenli bir işlem oluyor" diye konuştu.