GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Ocak 2020 Çarşamba 10:17

Urla'ya bal ormanı

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün, vatandaşın ekonomik düzeyini artırmak ve orman kaynaklarını daha planlı bir şekilde kullanılabilir hale getirmek için İzmir ve Manisa'da yer alan orman alanlarına kurduğu bal ormanlarına bir yenisi daha ekleniyor. Urla'da kurulacak bal ormanı, bölgede yaşayan çiftçilere yeni bir gelir kaynağı olacak.

İzmir'in Urla ilçesi, Kuşçular Mahallesi'nde 37 dekarlık orman alanına kurulacak bal ormanıyla yörede arıcılığın geliştirilmesi, kadın üretici gelirleri ve tarımsal çeşitliliğin arttırılması amaçlanıyor. Bu amaçla İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, İzmir Ticaret Borsası, Urla Kaymakamlığı ve Urla Belediye Başkanlığı arasında bir protokol imzalandı. İmza törenine Urla Kaymakamı Önder Can, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Urla İlçe Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Zulal Totan, Gaziemir Orman İşletme Müdürü Mehmet Çaprazlı ve Urla Orman İşletme Şefi Murat Yaman katıldı. Törende konuşan Urla Kaymakamı Önder Can, projenin kadın istihdamını arttırmak ve arıcılık faaliyetini canlandırmak ormanlardan alınan verimi arttırmak açısından oldukça önemli olduğuna dikkati çekti.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ise bugüne kadar 15'i İzmir, 9'u da Manisa'da olmak üzere 30 dekar alanda 24 bal ormanı tesis ettiklerini, bunların bulunduğu çevredeki yöre halkı tarafından olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi. Arıcılığın ve ormancılığın stratejik öneme sahip iki konu olduğunu söyleyen Derince, ormanlık alanlarda yöre halkının  sosyal ve ekonomik yaşantısına katkı yapacak farklı projeleri her zaman desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini sözlerine ekledi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Gaziemir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tesis edilecek bal ormanına 16 bin kekik, 16 bin adaçayı, 22 bin 400 lavanta fidesi dikilerek biyolojik çeşitlilik zenginleştirilecek.

Ayrıca projenin her safhasında kadın çiftçiler ile çalışılacak. Bu çerçevede 40 kadın çiftçi ailesine, 3'er arılı fenni kovan verilecek. Toplam 120 kovan üretime kazandırılacak.