GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
19 Ekim 2021 Salı 12:08

Tuncay Özilhan'dan 'Merkez Bankası bağımsızlığı' vurgusu!

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı gerçekleştirildi. Burada yaptığı konuşmada Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri değerlendiren TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan şu ifadeleri kullandı:

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan konsey toplantısında yaptığı konuşmada "Büyümek için önce makro ekonomik istikrarı sağlamak ve sürdürülebilir büyüme sürecini başlatabilmek gerekiyor. Bu doğrultuda atılacak en önemli adımlar piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarını güçlendirmek ve başta Merkez Bankası olmak üzere düzenleyici kurumların bağımsızlığını tartışma dışı bırakacak şekilde tesis etmektir" dedi

"Büyümeli ve kişi başı gelirimizi artırmalıyız. Çünkü herkes refah ister. Büyümek için önce makro ekonomik istikrarı sağlamak ve sürdürülebilir büyüme sürecini başlatabilmek gerekiyor. Bu doğrultuda atılacak en önemli adımlar piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarını güçlendirmek ve başta Merkez Bankası olmak üzere düzenleyici kurumların bağımsızlığını tartışma dışı bırakacak şekilde tesis etmektir."

'YEŞİL VE ADİL BİR BÜYÜME'
Büyüme kadar büyümenin nasıl sağlandığının da önemli olduğunu belirten Özilhan "Karşı karşıya olunan tehditler dikkate alındığında büyümenin sadece hız değil aynı zamanda istihdam yaratan yeşil ve adil bir büyüme olması gerektiği ortaya çıkıyor" dedi.

Özilhan, ekonomik kriz, iklim krizi, jeopolitik krizler ve başta mülteci krizi olmak üzere toplumsal gerilimlerin, daha önce tek tek ele aldıkları sorunlar yumağını bir ateş topuna çevirdiğini belirtti.

'DÜŞEN SADECE TL'NİN DEĞERİ DEĞİL'
"Bütün sorunların birbirine bağlandığı, birindeki çözümün diğerini de dikkate alması gerektiği bir noktadayız" diyen Özilhan sözlerine şöyle devam etti:

"Cari açık ve bütçe açığına, beceri açığı, bilgi açığı, liyakatli kadro açığı ve yönetişim açığı da ekleniyor. Düşen sadece Türk Lirası'nın değeri değil. Su rezervimiz, birbirimize güvenimiz, ihracatımızdaki yüksek teknolojili ürünlerin payı, mutluluk ve huzurumuz da geriliyor. Faiz ve enflasyonun yanı sıra emisyonları, hava su ve toprak kirliliğini de azaltmak istiyoruz. Üretimin, tüketimin ve yatırımların artmasına ihtiyaç duyduğumuz kadar hak ve özgürlük alanlarının genişlemesine de ihtiyaç duyuyoruz."