GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Eylül 2020 Cumartesi 20:21

Köy Koop Başkanı Soyer'den uyarı... KÖYLÜ BORÇ İÇİNDE, İNEKLER KESİMHANEDE!

İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, artan yem fiyatlarının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirterek,"Üreticiye 1 kg sütünü sattığında 1.3 kg yem alabilmesi konusunda garanti verilmeli. Yem fiyatları artarken, süt fiyatları yerinde sayıyor. Köylü borç içinde, inekler kesimhanede" dedi

SONKALEİZMİR-İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, yüksek yem fiyatlarının süt üreticisini zor durumda bıraktığını söyledi. 
Soyer yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"15 Kasım 2019 tarihinden itibaren Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatı 2,3TL/LT olarak belirlenmiş ve o dönem için yem/süt paritesine baktığımızda desteklemeler hariç 1,47 olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak günümüze geldiğimizde özellikle son iki aydır fenni yem fiyatlarına gelen fahiş zamlardan sonra yem/süt paritesi 0,92 seviyelerine düşmüştür. 
Üreticiler para kazanmayı bırakın hayvanlarına bakamayıp, damızlık değeri taşıyan hayvanlarını kestirir hale gelmiştir. Sonuç olarak ülkemizin ve yetiştiricimizin daha zor duruma düşmemesi ve ilerleyen günlerde kötü tecrübe ettiğimiz hayvan ve hayvansal ürünler ithalatı yapmamamız için bakanlığımızın konuya acilen el atması ve süt fiyatlarını dünyada geçerli olan 1,3 yem/süt paritesi doğrultusunda güncellemesi ve ilerleyen dönemler için de süt fiyatı güncellemesini en fazla 3'er aylık dönemler halinde yapmasını beklemekteyiz."
Soyer, süt üreticisinin yemin yanı sıra akaryakıt, elektrik, su ve işçi gibi birçok maliyetle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Her şey zamlandı, süt fiyatları sabit kaldı. Pandeminin getirdiği zor koşullar üreticiyi çaresiz bırakıyor. Üreticiler ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor, tarım azalıyor" dedi.