GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Ocak 2022 Perşembe 09:51

Keskinoğlu ile ilgili şok iddialar... CHP'li Polat gündeme getirdi: Kim satın aldı...

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, tavuk ve yumurta sektörünün bilinen markalarından Keskinoğlu firmasının alım satım serüvenini Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yanıtlanmak üzere önergeler veren Polat, konkordato ilanından sonra kamu bankalarına devredilen şirket hisselerinin daha sonra bir şirket tarafından aldığını, süreç boyunca kamu zararı olup olmadığını sordu.

Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşletmeleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin uzun yıllardır tavuk ve yumurta ürünleriyle tercih edildiğini vurgulayan Polat, “Şirket, 2018 yılında konkordato başvurusu yapmış sonrasında şirketin hisseleri Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank’a yani kamu bankalarına devredilmişti. Hisse devrine ilişkin kararın tescili Ticaret Sicil Gazetesi’nde de yayımlanmıştı. Daha sonra bir özel şirketin hisselerin bir kısmını devraldığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Ancak Keskinoğlu firmasının hisselerinin ne kadarının kamu bankalarına devredildiği, bankaların bu hisseleri ne kadar bedelle devraldığı, söz konusu şirketin borcunun ne kadarının kamu bankalarınca ödendiği bilgisi kamuoyu ile paylaşılmadı. Burada bir kamu zararı olup olmadığı önemli” dedi.

DEDİKODU ÇOK İDDİALAR ÖNEMLİ

Sürecin başında Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Keskinoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Akhisar mitinginde korumalardan sıyrılarak bir kağıt verdiğini, bunun da kameralara yansıdığını hatırlatan Polat, “Kamu bankalarına ait hisselerin özel şirkete devri sırasında nasıl bir yol izlendiği de bilinmiyor. Ne tür bir ihale yapıldı, ihaleye başka hangi firmalar davet edildi, hiçbirisi bilinmiyor. Zaten kamu bankalarına devredilmeyen hisseler için, bu hisselerin sahipleriyle kamu bankaları arasında hisselerin tasarrufuyla ilgili olarak özel bir sözleşme bulunduğu iddiası kulaktan kulağa dolaşıyordu, şimdi de şeffaf yürütülmeyen süreç sebebiyle bir de hisselerin kamu bankalarından özel şirkete devri öncesinde şirkete ait üretim tesisleri ya da teknik ekipmanların yok pahasına satıldığı iddiaları konuşuluyor. Bunlara açıklık getirilmeli, bunlar çok önemli iddialar. Kamu bankaları böyle dedikodular içerisinde yer almamalı” diye konuştu.

YANDAŞA PEŞKEŞ Mİ VAR?

Polat şöyle devam etti:

“Süreç sonunda hisseleri devralan özel şirket; Tiryaki Holding ve Matlı Holding ortaklığında kurulan Tima Yem ve Gıda Tic. Anonim Şirketi. Matlı Holding malum Ak Parti eski Bursa Milletvekili ve MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği) üyesi Önder Matlı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı’ya ait. Tiryaki Holding ise iktidara yakınlığıyla da bilinen Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve ailesinin. Büyük firmalar, önemli iş insanları… Elbette yatırım yapmaları, ticaretin içinde olmaları kadar doğal bir şey yok ancak söz konusu hisselerin kamu bankalarından devri konusundaki şeffaf olmayan süreç ve Keskinoğlu firmasına ait varlıkların yok pahasına elden çıkarıldığı iddiaları yine iktidara yakın insanların kamu bankalarından sessiz sedasız kazanım elde ettiğine işaret ediyor. Kamuoyu mutlaka aydınlatılmalı!”