GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Ocak 2020 Cuma 15:43

Kavacık Üzümü artık emin ellerde

Karabağlar Belediyesi’nin Kavacık Üzümü için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan almaya hak kazandığı coğrafi işaret belgesi, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na törenle teslim edildi.

Karabağlar Belediyesi Başkanlık Makamı’nda düzenlenen törene Destek Patent Marka Kurumu İzmir Bölge Müdürü Süleyman Zemin ve Kurumsal Müşteri Yöneticisi Tolga Bilgehan, belediye başkan yardımcıları ve bürokratlar katıldı. Törende konuşan Başkan Selvitopu, Kavacık’ın eşsiz lezzetteki üzümünü dünyaya tanıtmak için önemli bir aşamayı geçtiklerini vurgulayarak, “Kavacık ve üzümü, hem Karabağlar hem de İzmir için önemli bir değer. Aldığımız bu coğrafi işaret, bölgenin tarımsal kalkınmasında ve üreticilerin gelirlerinin artmasına büyük katkı koyacak. Düzenlediğimiz son Kavacık Üzüm Festivali’nin ardından zaten köyümüzde büyük bir gelişme yaşanmıştı. Şimdi bu belge, Kavacık’ın albenisinin artırılmasına olumlu yansıyacak. Orayı, Karabağlar ve İzmir’in renkli bir merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu belgeyi almamızda emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

BELEDİYEYİ AYRICA KUTLADI

Bölge Müdürü Süleyman Zemin de, Karabağlar Belediyesi’nin bugüne kadar coğrafi işaret belgesi almaya hak kazanan 600’ü aşkın kurumdan biri olduğunu belirterek, “Bunların çoğu ticaret odaları, meslek örgütleri ve kaymakamlıklardan oluşuyor. Bu belgeyi alan ender yerel yönetimlerden birisiniz. Bu nedenle de ayrıca kutluyorum” diye konuştu.

Zemin, coğrafi işaret belgesinin bir bölgeye özgü ürünün dünyaya tanıtılmasında önemli yararları olduğuna da dikkat çekti.

EŞSİZ LEZZET!

Karabağlar Belediyesi, yerel üreticileri desteklemek ve köyden kente göçü önlemek amacıyla ilçeye bağlı Kavacık Köyü’nde özel projeler yürütüyor. Geleneksel olarak düzenlenen Kavacık Üzüm Festivali binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Köyün fiziksel dokusunun iyileştirilmesi amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi’yle hazırlanan Kavacık Kentsel Tasarım ve Gelişim Projesi de gelecek dönemde yaşama geçirilecek.

İzmirlilerin adeta akın ettiği Kavacık Üzüm Festivali’ni Türk Patent ve Marka Kurumu’na tescil ettiren Karabağlar Belediyesi, Kavacık Üzümü’ne de coğrafi işaret almaya hak kazandı. Türk Patent ve Marka Kurumu, Kızıldağlar üzerinde ve denizden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kavacık Köyü’nde yetişen bu üzüm türünün, kendine özgü lezzeti, burukluk oluşturmayan ve sevilerek tüketilen tadına dikkat çekti. Ayrıca erken olgunlaşmasına karşın uzun süre bozulmadan kalabildiği de vurgulandı.