GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Nisan 2020 Cuma 10:26

İzmir Tabip Odası: İlk kez bir iş yeri hekimizi kaybettik

İzmir Tabip Odası, "İzmir’de aktif olarak bir şirkette iş yeri hekimliği yapan Dr. Muharrem İdiz arkadaşımızı Covid-19 nedeniyle bugün kaybettik. Bu üzücü kayıp ülkemizde bildiğimiz ilk iş yeri hekimi kaybıdır. Allah rahmet eylesin, ailesine sabır diliyoruz" açıklamasını yaptı. Oda ayrıca, koronavirüs mücadelesindeki eksiklikleri ve şu anki tabloyu madde madde ortaya koydu.

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu imzasını taşıyan açıklamada, "Tüm sağlık çalışanları global salgın nedeniyle risk altında olup hastalanan ve kaybettiklerimize üzülüyor ancak üzülmek dışında yeni işyeri hekimi kayıplarının olmaması için tüm yetkilileri sorumluluk almaya çağırıyor ve bazı gerçekleri de ifade etmek zorunluluğunu duyuyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

CORONA SALGININDA İŞYERİ HEKİMLİĞi

1. İŞYERİ HEKİMLİĞİ ÇALIŞMA ORTAMLARI: İzmir’de bin civarında işyeri hekimi mevcut olup işyeri hekimliği ülkemizde çalışma alanının her sektöründe mevcuttur. Şu anda birçok şirket evinde çalışmaya henüz geçmemiş olup işyeri hekimleri görevlerinin başındadırlar. Kapalı ortamlar, plazalar, şantiyeler, atölyeler gibi birçok çalışma ortamlarında önlemler alınsa da çalışma hayatı devam etmektedir. Birçok şirketin yeterli önlemler almadığı, koruyucu malzeme temin edemediği ve işyerlerinde yeterli dezenfeksiyonu sağlayamadığı bilinen bir gerçektir.

2. İŞYERİ HEKİMLİĞİ GÖREV ALANLARI VE POLİKLİNİK HİZMETİ: İşyeri Hekimliğinin asıl görev alanları hem bilimsel hem yasal olarak koruyucu hekimliktir. Özellikle biyolojik risk etmenlerine (bakteri virüs gibi) karşı çalışanların korunmasını sağlamak da görevleri arasında olup salgın başlangıcından beri fabrikalarda, atölyeler, şantiyeler ve değişik iş ortamlarında İSG (iş Sağlığı Güvenliği) Kurullarını toplamışlar, Corona Pandemisi Acil Eylem Planlarını hazırlayıp onaylatmışlar, COVİT 19 hakkında çok sayıda eğitimler vermişler, KKD (Kişisel Koruyucu Donanım) kullanımı için eğitim etkinlikleri halen de devam etmektedirler. Ancak uygulamada görev alanlarında olmamasına karşın poliklinik hizmeti de vermektedirler.

3. İŞYERİ HEKİMLERİNİN SALGINDAN KORUNMA ÖNLEMLERİ: İşyeri hekimleri de diğer hekimler gibi poliklinik hizmeti yaptıkları için kendilerini korumak için kişisel koruyucu ekipmana ve steril çalışma ortamlarına ihtiyaç duymaktadırlar, Ancak alanda çok sorunlar mevcuttur;

* İşyeri Sağlık Birimleri/ Revirler çalışma ortamları uygunsuzlukları: Birçok işyerinde uygun şartlarda revir olanakları yoktur. Temizlik, havalandırma ve steril ortamı bırakın, lavabo ve suyu olmayan çok revir mevcuttur.

* Kişisel Koruyucu Donanım Eksikleri; Birçok işyeri revirleri için koruyucu maske, N-95, koruyucu tulum, gözlük, eldiven, el solüsyonlarını değişik nedenlerle işverenler tarafından sağlamamıştır. Birçok işyeri hekimi koruyucu malzemelerini kendileri veya bağlı çalıştıkları OSGB lerden temin etmişlerdir.

* Artan Poliklinik Yükü: Salgın döneminde diğer sağlık kurumlarına özellikle hastanelere ve aile hekimliklerine COVİD 19 nedeniyle gitmek istemeyen çalışanlar, işyeri hekimliklerine diğer sağlık sorunları nedeniyle çok sayıda başvuru yapmaktadırlar.

* İşyerinde Kronik Hastalar/Gebeler: İşyerlerinde kronik hastalığı olan çalışanlar halen birçok işyerinde çalışmaya devam etmektedirler. Yayımlanan genelgede kronik hastalığı olan kamu çalışanlarına ücretli idari izin verilirken özel sektörde çalışan işçilere bu hak verilmemiştir. Bu nedenle çalışmak zorunda kalan kronik hastalar çalışma ortamında risk altında kalmaktadırlar.

* Eve gönderme ve Karantina: İşyerlerinde Covid pozitif çıkan çalışanların ve birlikte çalıştığı temaslıların eve gönderilmesi, evde izolasyonu gibi birçok konuda sorunlar yaşanmaktadır.

* COVİD 19 Testi: İşyerinde semptomu olmayan vakaların tespiti için önemli bir sorundur. İşyeri Sağlık Birimlerine tarama testlerinin temini düşünülmelidir.

4. İŞYERİ HEKİMİNİN CORONA VİRUS NEDENİYLE HASTALANMASI MESLEK HASTALIĞI/ İŞ KAZASIDIR: Diğer hastane ve sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin COVİD 19 tanısı almaları yanında işyeri hekimlerinin de çalışma ortamında maruziyet nedeniyle hastalanması meslek hastalığı sayılmaktadır. İşyerinde biyolojik etkenlerle maruziyet hikâyesinin olması ve neden- sonuç ilişkisinin kurulması nedeniyle bilimsel olarak meslek hastalığı kabul edilmelidirler. Ayrıca anlık olarak da iş kazası bildirimi yapılmalıdır. İş sağlığı ve iş güvenliği yasasındaki ertelenen bu konudaki yasal düzenleme eksikleri bu nedenle tamamlanmalıdır.

5. EMEKLİ OLUP İŞYERİ HEKİMLİĞİ YAPAN HEKİMLER: Hekimlerin birçoğu emeklilik sonrası düşük emeklilik maaşı almaları nedeniyle işyeri hekimliği alanında çalışmaya başlamıştır. Bugün madenlerde, atölyelerde, fabrikalarda çalışan çoğu işyeri hekimi 50- 55 yaş üzeri emekli hekimlerdir. Emekli hekimler dinlenmesi gereken yaşlarda işyeri hekimliği yapmaktadırlar. İşyeri hekimlerinin çoğu şu anda global salgında en çok etkilenen yaş grupları içindedirler.

6. İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ BİLİNCİ: İşçi sağlığı ve iş güvenliği bilinci olmayan işyerlerinin COVİD 19 konusunda da gerekli hassasiyeti göstermedikleri tespit edilmektedir. İşçi sağlığı fiziksel, kimyasal, fiziksel, psikolojik ve ergonomik risklerden çalışanı korumak olduğu kadar biyolojik risklerden (virüs) den de korumak demektir. Devletin de bu konuda gerekli hassasiyette olmadığı bilinen bir gerçektir. İşçi Sağlığı ve İş güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler sürekli ertelenmekte ve kamuda hala bu uygulamalara geçilmemektedir. Bu aradaCOVID-19 pandemisi ile mücadele eden sağlık çalışanlarının korunabilmesi için ivedilikle risk değerlendirmesi yapılmalıdır.

Alınmayan önlemler yüzünden sağlık çalışanlarının COVID-19 nedeniyle ölmesini istemiyoruz!