GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
14 Haziran 2019 Cuma 13:43

Göztepe'nin Torbalı Tesisleri ile ilgili şok belgeler

Torbalı Belediyesi'nin "usülsüz ve plansız" diyerek Göztepe'ye tahsisini iptal ettiği Pancar'daki 104 dönümlük araziyle ilgili şok belgelere SONKALE ulaştı. "Kentsel yerleşik alan" olarak gözüken arazinin 81 dönümlük kısmında tesis yapımına engel olmadığı ortaya çıktı. Arazinin "mutlak tarım arazisi" diye tanımlanan 23 dönümlük bölümü için ise İl Toprak Koruma Müdürlüğü'nden plan tadilatı onayı alındığı belirlendi. Göztepe Başkanvekili Papatya, "Projeyi iptal etmek kimsenin haddine değil" dedi

Abdullah ÇELEBİ/SONKALE-Torbalı Belediye Meclisi tarafından imarı olmadığı gerekçesiyle Göztepe'nin elinden alınan Pancar'daki 104 dönümlük altyapı tesis arazisiyle ilgili çarpıcı belgelere SONKALE ulaştı. Torbalı Belediye Başkanı CHP'li İsmail Uygur meclis toplantısında, "Ruhsatı iptal etmesek usulsüzlük olurdu. Plansız bir alana yapı ruhsatı veremeyiz" açıklamasını yapmasına karşın, arazinin planlı olduğu ve 81 dönümlük kısmında tesis yapımına hiçbir engel olmadığı ortaya çıktı.
Tesis kararının alındığı dönemde, Göztepe'nin Pancar'daki araziyle ilgili başvurusunu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nün İzmir Valiliği, Torbalı Belediyesi ve Çevre İl Müdürlüğü'ne yolladığı resmi yazıda net ifadeler yer aldı. Genel Müdür Erdal Kayapınar imzasını taşıyan, 1 Kasım 2017 tarihli belgede, 11 parselden oluşan toplam 104 dönümlük araziyle ilgili teknik detaylara yer verildi. Belgede, arazinin "İzmir-Manisa Planlama Bölgesi  1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni  Planı (ÇDP)" kapasamında "kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı" olarak geçtiği kaydedildi. ÇDP'nin 8.1.1.3 maddesi genel hükümlerine göre arazinin 81 dönümlük kısmına denk gelen parsellerinde spor tesisi kurulmasına herhangi bir engel olmadığı vurgulandı.


YASAYA GÖRE ENGEL YOK
Belgede, "ÇDP'nin 8.1.1.3 genel hükmünde kentsel yerleşme alanları içerisinde yeşil alanlar ile birlikte açık ve kapalı spor alanlarının yer alabileceği belirtilmektedir. Bu kapsamda değişiklik teklifine konu alanın ÇDP'de kentsel yerleşik alan olarak tanımlanan kısmında, ÇDP'nin 8.1.1.3 genel hükmü uyarınca çevre düzeni planında değişiklik yapılmasına gerek olmaksızın yeşil alanlar ve açık ve kapalı spor alanları yapılabileceği değerlendirilmektedir" denildi. "Mutlak tarım arazisi" olarak gözüken ve "büyük ova" olarak adlandırılan koruma alanları sınırı içinde yer alan 23 dönümlük kısım için ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca plan değişikliği yapılabileceğine işaret edildi.


GÖZTEPE ZATEN ONAYI ALMIŞ
Bu arada, Göztepe yönetiminin "Mutlak Tarım Arazisi" olarak görünen arazinin 23 dönümlük kısmına denk gelen parseller için İzmir İl Toprak Koruma Müdürlüğü'ne başvuru yaptığı da ortaya çıktı. İl Toprak Koruma Müdürlüğü'nün değişiklik talebine olumlu yanıt verip dosyayı onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sevk ettiği belirlendi. Ancak, Göztepe kurmaylarının bakanlıktan onay alması yüksek ihtimal olan 23 dönümlük bu tarım arazisiyle ilgili "yüksek maliyet" endişesi taşıdığı ve şimdilik projenin dışında tuttuğu öğrenildi.
ÇOK SERT TEPKİ: HADDİNİZE DEĞİL!
Öte yandan, İzmir gündemine bomba gibi düşen gelişmelerin ardından Göztepe Başkanvekili Talat Papatya'dan tahsisi iptal eden Torbalı Belediyesi'ne yönelik çok sert açıklamalar geldi.  Papatya, "Torbalı Tesisleri Göztepe'nin geleceği ve İzmir'e katkı sağlayacak. Bu sadece bizim projemiz değil. Bu, İzmir Büyükşehir, Valilik, Toprak Komisyonu, Torbalı Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve hükümetin fikir birliğinin ortaya çıkardığı projeydi. Dün iptal edildiği belirtildi. Burayla ilgili karar kimsenin haddine değildir, yetkisinde de değildir. Yaşananlar çok üzücü" dedi.
İSMAİL UYGUR RANDEVU BİLE VERMEDİ! 
Kulüp olarak diyalogdan yana olduklarını vurgulayan Papatya, "Sayın Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur'dan, seçildikten sonra 3 kere çeşitli zamanlarda randevu talebinde bulunuldu. Cevap dahi verilmedi. Kendisiyle bu konuları keşke istişare edebilseydik. İzmir'in projesidir bu. Uzlaşmacı bir tavır sergilemediler. Kulüp mimarımız Tuğrul Büyükköken ile daha sonra görüşme yaptılar. Her şey anlatmasına rağmen sonuç bu. Hevesimiz kursağımızda kaldı. Diyalogla çözülebilirdi. İzmir için hiç iyi olmadı. Bizim için aylar değil günler ve saatlerin bile önemi var. Bu karar bizi şok etti" diye konuştu.