GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Kasım 2019 Cuma 17:28

Egeli turizmciden tatil vergisi isyanı... BU SORMA VER PARASIDIR!

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, kamuoyunda "tatil vergisi" olarak bilinen, her gecelemeden yüzde 2 oranında kesilecek Konaklama Vergisi'ne isyan etti. "Bu sorma ver parasıdır. Turizm sektörü cezalandırılıyor" diyen İşler, uygulamanın turizm işletmelerine zarar vereceği gibi kayıt dışını da artıracağını ileri sürdü.

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Meclis Genel Kurulu'ndan geçen, her gecelemeden yüzde 2 oranında "Konaklama Vergisi" kesilmesine yönelik uygulama, turizmin önemli merkezlerinden İzmir'de tepki gördü. ETİK Başkanı Mehmet İşler, bu verginin sektör için çok büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. "Bu sorma ver parasıdır" diyen İşler, "Kimse bize sormadı, danışmadı. Bu vergiyi karşılayabilir miyiz, karşılayamaz mıyız hiç araştırmadılar. Bu verginin sektöre olumsuz etkilerini konuşmadan, 'bizim bütçede bu kadar paraya ihtiyacımız var, onu da sizden alıyoruz' demek hiç doğru bir yaklaşım değil" görüşünü dile getirdi.

AVRUPA'DA BÖYLE DEĞİL
İşler, "Adı konaklama vergisi ama konaklama bedeli üzerinden değil tüm hasıla üzerinden alınıyor. Oysa ki Avrupa'daki uygulama çok farklı. Oda fiyatı üzerinden alınıyor. Avrupa'da ayrıca bu vergiyi devlet değil yerel yönetimler alıyor. Çünkü o tesis o belediyenin hizmet alanında. O belediye de oda fiyatı üzerinden vergiyi alıp sonra o şehrin tanıtımına ve altyapısına harcayacak. Doğrusu bu" diye konuştu.

BU PARAYLA MÜSİAD GEZİYE GİTSE HABERİMİZ OLMAZ 
Şuan 'Konaklama Vergisi' adı altında toplanacak paranın nereye harcanacağını kestiremeyeceklerini vurgulayan Mehmet İşler, "Örneğin, MÜSİAD 'biz Endonezya'ya Malezya'ya tanıtıma gidiyoruz' dese, bu paralar burada harcansa, yahut devlet ben bu parayı 'tank yapımı için kullanacağım' ya da 'Suriyelilere harcayacağım' dese kimse bir şey diyemez. Yani biz, kesilen vergimizin nerede kullanılacağını bilemeyeceğiz. Bu böyle olmaz. Bunun harcanması için bizim de içinde olduğumuz bir komite olmalı. Ki, biz paralarımızın nereye gittiğini bilelim" dedi.

KAYIT DIŞINI ARTIRACAK
İşler, verginin oranının da çok yüksek olduğunu belirtirken, şöyle konuştu: "Avrupa'da bu oran 0.25 ile 0.50 düzeyindedir. Ama bizde yüzde 2 olarak belirlendi. Bu çok yüksek. Kayıt dışılığı tetikleyecektir. İnsanlar '7 gün kalacağım ama 1 günlük fatura kes' diyecektir. Restorancı 'fiş miş yok' diyecektir. İkinci konutlar ve yazlıkların satışında ve pazarlamasında patlama olacaktır. Gayriresmi turizm faaliyetinin önüne geçilemeyecektir. Önüne gelen yazlığını kiraya verecektir. Kim kaybedecek sonuçta; basiretli, iyi niyetli esnaf ile devlet... Bu vergi yaklaşımı hiç doğru değil. Zaten vergi aldığın insanlara daha fazla vergi yükleyerek vergi toplanmaz. Sen vergiyi tahsil edemediğin kişilerden almalısın ki adalet yerini bulsun. Misal, neden ikinci konutlar ve rezidanslardan, SPA'lar ve masaj salonlarından vergi alınmıyor. Onlardan da alınsın o zaman."