GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Ekim 2021 Cuma 22:50

EBSO Başkanı Yorgancılar'dan dikkat çeken uyarılar... YOKSULLAŞMA TOPLUMSAL TEPKİLERİ BERABERİNDE GETİRİR!

Tırmanan dolar kuru ve artan hayat pahalılığının ardından Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'dan dikkat çeken bir çıkış geldi. Yorgancılar, "Enflasyon ile birlikte yüksek gıda fiyatları ile doğalgaz, elektrik ve petrol fiyatlarının artışı, yoksullaşma ile olası toplumsal tepkileri beraberinde getirebilecektir" dedi.

SONKALEİZMİR- Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomideki kötü gidişe işaret ederken şunları dile getirdi:

"Küresel ekonomiden aldığımız ve azalmakta olan payımızı artırmak için yüksek katma değerli üretim yapmamız, bunu yapabilmemiz için de eğitim sistemimizde kapsamlı bir düzenleme gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Covid-19 riski fabrikalarda endişe yaratıyor. Hammadde temininde sıkıntılar devam ediyor. Konteyner bulunamıyor ve navlun fiyatları çok yüksek seyrediyor. Bütün bunlar ve ilaveten kurda yaşanan hareketlilik, tüm maliyetleri öngörülemez bir şekilde sürekli artıyor.

Enflasyon yüksek. Tüm bu değişkenlere bağlı olarak sanayici, ürettiği ürüne sağlıklı bir fiyatlandırma da yapamıyor.

Nitelikli beyin göçünün artarak devam etmesi çok önemli. Enflasyon ile birlikte yüksek gıda fiyatları ile doğalgaz, elektrik ve petrol fiyatlarının artışı, yoksullaşma ile olası toplumsal tepkileri beraberinde getirebilecektir.

Daha çok istihdam için daha çok yatırıma ihtiyacımız var. ‘Türkiye’ye yatırım yapmak, giderek daha fazla riskli’ algısı ivedilikle yok edilmelidir. Bunun için 430’larda seyreden risk primimizi en kısa sürede aşağı çekmemiz gerek."

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar daha önce de asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını önermişti.