GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Kasım 2019 Pazartesi 09:37

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Piyasa çarşamba günü Washington'da gerçekleşecek Erdoğan-Trump görüşmesini beklerken dolar/TL 5.78 seviyesinin altında işlem görüyor.

Dolar/TL yeni haftaya geçen haftaki kapanışına göre hafif yükselişle başlarken, piyasalar bu hafta Hazine ihaleleri ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Çarşamba günkü ABD ziyareti ve iç-dış veri gündemini izleyecek.

Yurt içinde bu hafta cari denge ile sanayi üretim verileri açıklanacak. Yurt dışında ise Brexit, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve Trump’ın azil süreci yakından izleniyor.

DOLARDA SON DURUM
Dolar/TL saat 09.28 itibarıyla 5.7720/5.7753 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.
Deniz Yatırım’ın bu sabahki notunda bu haftaki yoğun makro ve politik gündeme dikkat çekilerek, geçen hafta küresel risk iştahı ve Fitch’in görünüm revizyonu ardından oluşan iyimser harekete karşılık TL varlıklarda bu hafta bir miktar baskılanma olabileceği belirtildi.
Notta, “Dolar/TL işlemlerinde teknik açıdan 5.76 direnci üzerindeki fiyatlamalar 5.80-5.82 bölgesinin hedeflenmesine neden olabilir, 5.72 ise kısa vadede izlediğimiz en önemli destek konumunda. BİST 100 endeksinde haftalık bazda 98,000 desteğinin korunması yükseliş potansiyeli açısından önemli” denildi.
ZİYARET NORMALLEŞME SİNYALİ OLARAK ALGILANDI
Erdoğan-Trump görüşmesinin netleşmesi ve yurt dışındaki olumlu havaya paralel dolar/TL de geçen hafta 5.75 civarında sakin bir seyir izledi. Piyasalar ABD ziyaretinin netleşmesini iki ülke ilişkilerinde normalleşme sinyali olarak algılıyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nde geçtiğimiz günlerde, “Ermeni soykırım iddiaları ile Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına dair alınan kararlar”ın ardından hükümet yetkilileri Erdoğan’ın ABD’ye planlanan ziyaretinin gerçekleşmeyebileceğini söylemişti.
Öte yandan Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı hava savunma sisteminin ABD’de hoşnutsuzluk yarattığını ve Ankara satın aldığı Rus silahından “kurtulmaz ise” ABD’nin Türkiye’ye yaptırım başlatabileceğini söyledi.
HAZİNE BORÇLANMASI YAKINDAN İZLENİYOR
Hazine bugün 20 Ekim 2021 itfalı altı ayda bir %6.9 kupon ödemeli iki yıllık gösterge olan sabit kuponlu tahvili yeniden, 6 Kasım 2024 itfalı altı ayda bir %1.6 reel kupon ödemeli beş yıllık TÜFE’ye endeksli tahvili ilk kez ihraç edecek.
Hazine yarın ise 7 Ekim 2020 itfalı 11 aylık kuponsuz bonoyu yeniden, 4 Kasım 2026 itfalı yedi yıllık altı ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvili ilk kez ve 11 Şubat 2026 itfalı altı ayda bir %5.3 kupon ödemeli altı yıllık sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.
Hazine’nin 2019 borçlanmasının son aylarındaki gerçekleşmeler de yakından takip ediliyor. Geçen hafta başında Hazine bir yıllık aranın ardından tekrar beş yıllık sabit kuponlu tahvil ihraç ederken, TÜFE’ye endeksli kira sertifikası ihracı da gerçekleştirdi. Ayrıca 2024 vadeli tahvil ihracıyla 2.5 milyar dolar borçlandı.
Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda düşüş eğilimi belirginleşmiş durumda.
Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.80, valörde son işlem %12.77 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs’ta %21 seviyesindeydi.
İki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.21, valörde son işlem %12.29 oldu.