GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Ekim 2021 Cuma 17:24

Çiğli Belediyesi'nden sürdürülebilir kent için PESTLE toplantısı!

Çiğli Belediyesi tarafından, sürdürülebilir ve yaşanabilir Çiğli hedefiyle, PESTLE Analiz toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya siyaset dünyasının önemli isimleri de katıldı. 

Çiğli Belediyesine ait Pelikan Tesisleri'nde gerçekleştirilen PESTLE Analiz (Politik, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik, Yasal ve Çevresel etmenlerin analizi) toplantısına Eski Kültür Bakanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Suat Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, Demokratik Sol Parti eski Genel Başkanı ve Devlet Bakanı Zeki Sezer ve Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı ve Demokratik Sol Parti eski Genel Başkanı Masum Türker ve CHP eski milletvekili Şafak Pavey katıldı. 


Toplantıda yaşanabilir ve sürdürülebillir Çiğli amacıyla yapılan analizler masaya yatırıldı.

''UZMAN VE YURTTAŞLAR SÜRECE YÖN VERECEK''
Toplantıya ev sahipliği yapan ve bir analiz yöntemi olan bu buluşmayı çok önemsediğini belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, yaptığı konuşmada “Bugün İzmir’in kuzeyinde, kendi iç dinamikleriyle gelişen bir kenti hep beraber nasıl bir noktaya taşırız üzerine düşünce çalışması yapalım dedik. Toplantımız bir analiz yöntemi. Bu benim çok önemsediğim, bir toplantı. Bugün burada Türkiye Cumhuriyeti’nde bakanlık yapmış birçok büyüğümüz var. Bütün siyasi partilerden arkadaşlarımız var. STK’larımız, muhtarlarımız var. Konunun uzmanlarıyla Çiğli’de yaşayan yurttaşlarımız bir araya gelerek sürece yön verecekler” ifadelerini kullandı. 

“HALKIN İÇİNDE BİR İNSAN''
Toplantıda konuşan Eski Kültür Bakanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Suat Çağlayan, Çiğli'ye Anadolu'nun doğusundan yaşamını kurtarmak için gelenlerin egemen olduğunu belirterek '' Çiğli’nin nasıl bir yer olduğunu dışarıdan gelen konuklarımız merak etmişlerdir. Burası Karşıyaka’nın bitişiğindeki bir yer değil. Oradakilerin sosyolojik yapısıyla buraya yerleşenlerin sosyoloji yapısı çok farklı. Burası, göçenlerin yeri. Buraya yaşamını kurtarmak için gelenler, yaşamak için gelenler egemen. Anadolu’nun doğusundan gelenler egemen. Sosyolojik laboratuvar gibi burası. Çünkü buraya gelenler geldikleri yerin sosyolojisini koruyarak yeni koşullara uyma çabası içinde olmuşlar.  Çiğli’nin belediye başkanı çok iyi çalışıyor. Halkın içinde onlarla barışık bir insan. Çiğli 2 bin yıl önce isyanın merkezi olmuş ve Güneş Krallığı adında bir devletin kurulumuna zemin olmuştur. Belediye başkanımız bu yöntemi ve davranışı modern dönemde yeni yerel yönetim anlayışıyla yapıyor. Bunu yerele uyguluyor” dedi.

“ÇİĞLİ'NİN GELECEĞİ İÇİN YENİ BİR UMUT''
Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan ise yaptığı konuşmada “Bir ilçenin bir kentin geleceği için hep kendi kendimize karar vermek yerine bizi seçen insanları düşüncelerini almak ve o talepler doğrultusunda önünüzdeki seçime kadar ola süreci iyi değerlendirmek. Bu tabii ki Türkiye’de özellikle 20 yıllık iktidarda kimseye sormayan bir yönetim anlayışı var. Bu açıdan bu toplantı çok kıymetli. İnanıyorum ki bu toplantının sonucu Çiğli’nin geleceği açısından yeni bir umut, tespit ve heyecan getirecektir. ''dedi. 

''İLK SEÇİMDE TÜRKİYE'NİN YÜZÜ GÜLECEK''
Demokratik Sol Parti eski Genel Başkanı ve Devlet Bakanı Zeki Sezer, ise “İzmir hep bizi güldüren bir yer oldu. Son seçimlerde CHP’nin birçok yerel yönetimi almasıyla yüzümüz daha da güler hale geldi. Umuyorum ki önümüzdeki ilk genel seçimlerde tüm Türkiye’nin yüzü gülecek” dedi.

“FAİZ KARARI İÇİN UZMANLARDAN GÖRÜŞ ALINMALIYDI''
Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı ve Demokratik Sol Parti eski Genel Başkanı Masum Türker ise “Eskiden belediye başkaları milletvekili olmaya çalışıyordu, şimdi milletvekilleri belediye başkanı olmaya çalışıyor. Bu neden? Çünkü yerel yönetimler liberal ekonomi için çok önemli bir rol üstlenmeye başladı. Sosyal belediyecilik diyoruz. Sosyal belediyecilikte halkla iç içe olmak çok önemli. Dün Türkiye için önemli bir karar alındı ve faiz düşürüldü. Bu karar, PESTLE’deki E’ile yapılmalıydı. Yani uzmanlardan görüş alınmalıydı. Eğer öyle olsaydı doları yükselten bu insanlar adım atamazlardı.Ben öncelikle Sayın Belediye Başkanını cesur bir şekilde hesap verilebilirlik adına böyle bir uygulamayı yaptığı için tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.