GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ocak 2020 Pazartesi 08:30

Cennete balık işleme tesisi isyan ettirdi

Urla’nın Uzunkuyu ve Zeytinler köyleri arasındaki bölgeye “balık atığı işleme, balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisi” yapılmak istenmesi çevrecileri ayağa kaldırdı. Maske takan çevreciler, etrafa çok ağır koku yayacağı belirtilen tesisin yapılacağı alana doğru protesto yürüyüşü yaptı.

SONKALEİZMİR- Urla’nın Uzunkuyu Köyü’nde bir araya gelen çevreciler, halkı bilgilendirme toplantısı düzenledi. Güven Balık Üretim ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Zeytinler Mahallesi’ne yapılması planlanan ve önceki günlerde de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) “gerekli değildir” kararı verilen tesisle ilgili tepkisini dile getiren çevreciler, maske takıp protesto yürüyüşü yaptı.

Çevreci Avukat Şehrazat Mercan, bölgede zaten yıllardır var olan eski balık işletme tesisi nedeniyle çok ciddi koku sorunu yaşandığını, yeni tesis ile bu durumun iyice ağırlaşacağını söyledi. Özellikle yaz aylarında bölgede kokudan durulmadığını vurgulayan Mercan, dava açacaklarını bildirdi.

ASİTLE PARÇALANACAK
 “Balık atığı işleme, balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisi”nin günde 60 ton, yılda 18 bin ton balık atığı işlemesi planlanıyor. Projenin tanıtım dosyasında, balık atıklarına asit ilave edilerek balığın sıvılaştırılmasının sağlanacağı bilgisi yer aldı. Slaj yapımında ise organik asit kullanılacağı, bunun için de formik asitin tercih edileceği kaydedildi. Tesisten çıkacak günlük 32 metreküp atıksu ise arıtıldıktan sonra DSİ’nin onay vereceği en yakın dere yatağına bırakılacak.

HAVAYA TOZ BIRAKMAYACAK!
Tesisten çıkacak kokunun ise faaliyete geçtikten sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ölçüleceği ifade edildi. Tanıtım dosyasında, yılda 6 bin 300 ton balık unu ve balık yağı imal etmesi planlanan tesiste son sistem filtre kullanılacağı ve havaya toz bırakılmayacağı ileri sürülüyor.

DENETİM ENDİŞESİ
Çevreciler ise tanıtım dosyasında dikkat çekilen bu durumların denetimlerinin etkin bir şekilde yapılıp yapılmayacağından endişe ediyor.