GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Ekim 2021 Perşembe 10:04

CHP'li Purçu: İnsanları çöp toplamaya mahkum ettiniz...

TBMM Genel Kurulu’nda, 283 Sıra Sayılı Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri başlarken, Cumhuriyet Halk Partisi’nin grup önerisi üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu AK Parti'nin ekonomi polisitkalarını sert sözlerle eleştirdi. 

“Üretim olmadıkça toplumu sadece tüketmeye alıştırdınız ama özellikle, üreten çiftçiyi desteklemediniz. Kooperatifleri, tarım kooperatiflerini desteklemediniz. Tarım ülkesi olan Türkiye, tarım ürünlerini ithal etmeye başladı. Dört mevsim gören, insan bile eksen yetişir dediğimiz topraklar terk edildi, çiftçilik yapan vatandaşlarımızın sayısı azaldı. Milletimiz yoksullaştı, açlığa mahkûm oldu.” diyen Purçu, tarımsal üretim azaldıkça tüketim toplumu haline gelen Türkiye’nin yoksullaştığını vurguladı.

Çiftçi Borçları 72 Kat Arttı!
AK Parti döneminde çiftçilerin borçlarının 72 kat arttığını söyleyen Purçu, “Sizin döneminizde tarım kooperatiflerini desteklemediğiniz için çiftçinin borcu 72 kat artmış; 2003'te 2,5 milyar lira olan çiftçinin borcu, 2020 yılında 180 milyar lira olmuştur. Neden? Çünkü tarım kooperatiflerini desteklemediniz. Ayrıca, 46 bin çiftçi çiftçiliği bırakmış, ÇKS kaydı düşmüş, topraklarını terk etmiştir. Yine sizin döneminizde kooperatifleri desteklemediğiniz için tarım toprakları yüzde 12,5 oranında azalmıştır.” diyerek, Genel Kuruldaki AK Parti sıralarına seslendi.

 “Keşke İthalata Verdiğiniz Parayı Tarım Kooperatiflerine Verseydiniz!”
“Türkiye'nin tek çaresi kalmıştı, sadece tarımı desteklemek. Başka çaremiz kalmadı ama sizin döneminizde maalesef bu çareyi de elden yitirmiş durumdayız.” diyen Purçu sözlerine, “Tarım kooperatiflerini desteklemediğiniz için bu yıl tarım ithalatına 9,5 milyar lira ödemişiz, sizin döneminizde toplam 117 milyar dolar ödemişiz. Keşke bu ithalata verdiğiniz parayı tarım kooperatiflerine, çiftçilere verseydiniz.” şeklinde devam etti.

Türkiye’nin Dış Borcu 450 Milyar Oldu!

“Yine, tarım kooperatiflerini desteklemediğiniz için enflasyon artmış, dış borcumuz 450 milyar dolar olmuştur. Bu ülkede açlık sınırının altında 16 milyon, yoksulluk sınırının altında 50 Milyon kişi bulunuyor çünkü Türkiye üretmiyor. Türkiye’de tarım,  tüm sektörlere lokomotif olan bir sektördür. Maalesef sizin döneminizde batmış ve bitmiş durumdadır.” diyen Purçu, Türkiye’nin diğer ekonomik sorunlarına ilişkin verilere değinerek, “Türkiye'de her 10 kişiden 7’si borçludur. Özellikle de her 4 kadından 3 kadın işsiz, çünkü kadın istihdamı, genç istihdamı yapılmıyor çünkü üretim yok ve sanayi sektörü üretimden beslenemiyor. Dolayısıyla; kadınlar işsiz, gençler işsiz bütün sektör işsizlik ve yoksullukla boğuşmak durumunda kaldı ve ithalatımız artmak mecburiyetinde kaldı. Yine, maalesef üretmediğimiz için, son 2 yılda, yoksul kişi sayısı %9 oranında artmıştır.” açıklamasında bulundu.

“İnsanları Çöp Toplamaya Mahkum Ettiniz”

Purçu “Şu an itibarıyla, yaklaşık 500 bin kişi günlük olarak geçimini ve ekmeğini çöpten sağlıyor arkadaşlar çünkü üretim yok, kooperatifleri desteklemiyoruz. Türkiye'nin o kadar verimli toprakları varken,  tarım sektörünü desteklememek ve tarım kooperatiflerine önem vermemek çok ilginç. Dünyada maalesef üretimi ve kooperatifleri desteklemediği için Türkiye, dünyanın en borçlu, bir nevi en fakir ilk 10 ülkesi içerisindedir. Yine, tarımı, tarım kooperatiflerini desteklemediğimiz için, çiftçiyi, üreteni desteklemediğiniz için Türkiye'de son 4 yılda döviz %145 artmış, faizler %118 artmış; yine son 4 yılda yem yüzde 167, gübre yüzde 257, son dört yılda Türkiye'de mazot da maalesef yüzde 100 artmış durumdadır.” dedi. 


Purçu, “Bu tablo şunu gösteriyor: AKP döneminde üreten değil tüketen bir toplum, üreten değil borçlu bir toplum, üreten, zenginleşen değil yoksullaşan bir toplum yarattınız. Muhtaç toplum yaratarak siyasette bunu kullandınız!” diyerek konuşmasını tamamladı.