GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Kasım 2019 Perşembe 12:45

CHP'li Kılıç, şok iddiayı Meclis gündemine taşıdı

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin aile şirketi Türdeş Tarım'a icra geldiğine yönelik iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Bir soru önergesi veren Kılıç, "Lafa geldi mi ‘ekonomi şöyle iyi böyle iyi’ diyen Hükümetin bir bakanı, acaba fabrikası üretim yapamadığı veya ürününü değerinden satamadığı için mi icralık oldu?” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP'li Sevda Erdan Kılıç, "Türkiye genelinde ekonomik darboğaz içerisinde olan, üretemediği için veya ürettiği ürününü değerinden satamadığı için borçlarını ödeyemeyen birçok çiftçi ve üreticinin uğradığı icra ve haciz işlemine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin aile şirketinin de maruz kaldığına ilişkin basında haberler yer almıştır. Bakan Pakdemirli’nin aile şirketi olan İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı Türdeş Tarım’ın Torbalı-Karakuyu Mahallesi’nde bulunan zeytinyağı fabrikasına icra işleminin Torbalı İcra Müdürlüğü tarafından geçen Temmuz ayında yapıldığı kaydedilmiştir.  İzmir 1. İcra Dairesi’nin yürüttüğü dosya kapsamında, Turhan Bozkuş isimli şahsa 95 bin lira borçlu olan şirketin zeytinyağı fabrikasındaki zirai aletlerin yanı sıra, yağ sıkımında kullanılan iki adet dekantör, separatör, jenaratör, jenaratör kaynak makinesi ve aralarında traktör kamyonet gibi 4 aracın haciz edilip yedi emin depolarına götürüldüğü belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

ÜRÜNÜ DEĞERİNDE SATAMADIĞI İÇİN Mİ?
CHP'li Kılıç, şu soruları yöneltti:
*    Bakan Pakdemirli’nin aile şirketi olan İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı Türdeş Tarım’ın Torbalı-Karakuyu Mahallesi’nde bulunan zeytinyağı fabrikasına icra işleminin uygulandığına ilişkin haberler doğru mudur?
*    Doğru ise bu işlemde fabrikadaki hangi araç ve gereçler ile eşyalar haczedilmiştir?
*    Haciz işlemine neden olan borç ne kadardır?
*    Ekonomi ile ilgili olumlu mesajlar veren bir Hükümetin bakanının aile şirketinin icra işlemine tabi tutulmasını nasıl açıklayabilirsiniz?
*    Fabrika üretim yapamadığı veya ürününü değerinden satamadığı için mi icralık olmuştur?

BAKANIN DURUMU BUYSA VAY HALİMİZE
Yazılı da bir açıklama yapan Kılıç, “Bir ülkenin Bakanının aile şirketi bile icralık oluyorsa, vay siz sade vatandaşların halini düşünün. Demek ki ülke ekonomisi o kadar kötü ki Bakanın aile şirketi o kadar zor durumda ki fabrikadaki eşyalar bile haczedilebiliyor. Tabi şirketin 95 bin liralık borcu neden ödeyemediği de önemli. Lafa geldi mi ‘ekonomi şöyle iyi, böyle iyi, şu kadar atılım yaptık, bu kadar atılım yaptık’ diyen Hükümetin bir bakanı, acaba işler iyi gitmediği ya da fabrikası üretim yapamadığı veya ürününü değerinden satamadığı için mi icralık oldu? Bütün bu soruların cevaplarını Sayın Bakan vermelidir. Vermelidir ki diğer bütün tarım üreticilerinin de neden icralık olduğunu, araç ve gereçlerinin neden haczedildiğini öğrenebilelim” dedi.