GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Ocak 2021 Pazartesi 13:03

CHP'li Beko'dan 'Çaltılıdere' tepkisi... 'TARIMI VE YAŞAM ALANLARINI BİTİRECEK'

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Aliağa'da sulak alan olmaktan çıkarılan 91 hektarlık bölgede hayata geçirilen Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi’nin tarımı ve yaşam alanlarını bitireceğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi veren Beko, "Ranta dayalı bu kararlar gelecek nesillerimizi de yok edecek. Sulak alanları yok eden bu katliamla ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?" dedi

SONKALEİZMİR-İzmir'in Aliağa ilçesinde yat ve teknelerin yapımı, bakımları ve diğer ihtiyaçların temini için hayata geçirilen ‘Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi’ne CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'dan tepki geldi. Sulak alan olmaktan çıkarılan 91 hektarlık yerde projeye başlanması için "ÇED gerekli değildir" kararı alındığını ifade eden Beko, "Ranta dayalı bu kararların gelecek nesillerimizi, ormanlarımızı, biyolojik çeşitliliği ve eko-sistemi yok ettiği açıktır. Bölgeye ve çevredeki yaşam alanlarına büyük zarar verecek" dedi.

BAKAN KURUM'A SORULAR

Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. CHP'li Beko şu sorulara cevap istedi: 
1- İlgili bölge hangi gerekçe ile sulak alan olmaktan çıkarılmıştır? Hedeflenen yarar, amaç nedir?
2. Bu bölgeye hangi gerekçe ve rapora dayanarak bir Yat İmalat Yeri yapılmaktadır? 
3. Bölgenin sulak alan olduğu açıkken, ilgili alan birçok çeşit kuşa ev sahipliği yaparken; Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunun gerekli görülmemesinin dayanağı nedir? Bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır?
4. Yat İmalat Yeri Projesi'nin çevreye vereceği zarar açıkken, bu çalışmaların yapılması bölge halkının yaşam alanlarına açık bir tehdit değil midir?
5. Bölgede yaşam alanlarını, biyolojik çeşitliliği, sulak alanları yok eden bu katliamla ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?
6. Bölge halkının geçim kaynağı tarım ve zeytin üretimidir. Proje nedeniyle binlerce zeytin ağacının zarar göreceği açıktır. Bu durumda ortaya çıkacak zarar nasıl tazmin edilecektir? Bölge halkı geçimini nasıl sağlayacaktır?