GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Ocak 2020 Cuma 13:57

Belediyelerde 'kesinti' krizi!

İller Bankası kesintilerinin ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle İzmir'deki çok sayıda ilçe belediyesi büyük sıkıntı yaşamaya başladı. Bazı belediyelerin, neredeyse toplam vergi gelirinin yarısına ulaşan kesintiler, yatırımlara sekte vurdu. Maaş ödemelerinde bile aksamalara yol açan kesintiler, temel hizmetleri ise durdurma noktasına getirdi. CHP'li başkanlar, kesintilerin ertelenmesini ya da oranlarının düşürülmesini istedi.

SONKALEİZMİR- Belediyeler ve bağlı kuruluşlarının borçlarına karşılık, genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yapılan kesintiler İzmir'de kriz yarattı. Ağır borç yükü altındaki birçok ilçe belediyesinde, İller Bankası kesintileri çok ciddi boyutlara ulaştı. Merkezi hükümet tarafından, borçlara mahsuben uygulanan kesintiler neredeyse toplam vergi gelirinin yarısını aştı. İller Bankası gelirlerinden yapılan milyonlarca TL'lik kesintiler nedeniyle, İzmir'deki çoğunluğu CHP'li başkanlar tarafından yönetilen ilçe belediyelerde yatırımlar sekteye uğradı. Maaş ödemelerinde bile aksamalara yol açan kesintiler, altyapı ve temizlik gibi temel hizmetleri ise durdurma noktasına getirdi. SONKALEİZMİR'e konuşan CHP'li başkanlar, kesintilerin ertelenmesini ya da oranlarının düşürülmesini istedi.

SELVİTOPU: ERTELENSİN VE YAPILANDIRMA İÇİN HIZLI ADIM ATILSIN
İzmir'in nüfus yoğunluğu en fazla ilçesi Karabağlar'a bu ay merkezi bütçeden 13 milyon 250 bin TL gelirken, 4 milyon 700 bin TL ise İller Bankası'na kesildi. Kesinti oranı yüzde 35'ler düzeyinde gerçekleşti. Mali disiplin konusundaki kararlı tavrıyla bilinen Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu ise bu kesintilerin belediyeyi çok zorladığını söyledi. Başkan Selvitopu, "Tamam bu borçlar var ve yasaya göre kesinti yapılmak durumunda. Ancak, bizim düşüncemiz, kesintilerin biraz ertelenmesi gerektiği yönünde... Çünkü bu kesinti miktarları belediyeyi çok zorluyor. Bir an önce yapılandırma ile ilgili bir yasanın çıkarılması lazım. Eğer hızlı bir şekilde bu yapılandırma olmazsa birçok belediye sıkıntıya girer. Hizmetler durma noktasına gelir. Yurttaşlarımıza verdiğimiz hizmetin aksamasını istemiyoruz" diye konuştu.

TUGAY: DAHA KÜÇÜK PAYLARLA KESSELER SARSILMAZDIK
Çok ciddi borç yüküyle görevi devralan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise kesintilerin son 4 ayda yüzde 40'ı bulduğunu belirtirken, "Geçen eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında gerçekten beklediğimizin üzerinde kesintiler yapıldı. Ödemelerde epey zorlandık. Ama bu ocak ayında nispeten daha iyiyiz. Elbette bu kesintilerin haklı nedenleri var. Ama daha küçük paylarla keserek almalarını beklerdik. Ki böyle olsa bütçemiz sarsılmazdı. Yine de her geçen gün biraz daha işler yoluna giriyor" dedi.

AK PARTİLİ BELEDİYELERDEKİ ORANLARA BAKMAK LAZIM
Başkan Tugay, CHP'li belediyelerin ekonomik olarak köşeye sıkıştırılmaya çalışıldığı iddialarıyla ilgili, "Bilemiyorum. AK Partili belediyelerdeki kesinti oranlarına bakmak lazım. Eğer onlardan da aynı şekilde kesinti yaptılarsa, tamam. Ama onlardan düşük, bizden yüksek yaptılarsa bir kasıt aramak lazım" yorumunu yaptı.

KARAKAYALI: AMAÇ CHP'Lİ BELEDİYELERİ ÇALIŞTIRMAMAK
Koltuğu AK Parti'den devralan ve 95 milyon TL'lik borç nedeniyle isyan eden Kemalpaşa Belediye Başkanı CHP'li Rıdvan Karakayalı ise daha sert konuştu. İller Bankası kesintilerinin son dönemde iyice arttığını vurgulayan Karakayalı, "Hatta şu an bir kanun daha çıkarıyorlar. Bu kanunla ruhsat harçlarını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devrediyorlar. Belediyelerin gelirlerini iyice tırpanlıyorlar. Tek amaçları CHP'li belediyeleri çalıştırmamak" diye konuştu.

MENDERES ÜÇ KAT FAZLA GELİR ALMASI LAZIM AMA...
AK Partili Başkan Bülent Soylu'dan görevi devralan Menderes Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Kayalar da yüksek borç yükünün yanı sıra gelirlerinin azlığından şikayet etti. İller Bankası kesintilerinin çok yüksek düzeylerde olduğunu vurgulayan Kayalar, "Önceki dönemde başkanın kullandığı krediler var. 24 ay taksitlendirmiş. Onları ödeyeceğiz. Ayrıca, bizim Menderes olarak 95 bin olan nüfusumuz yazın 300 binlere ulaşıyor. Üstelik bu 4-5 ay sürüyor. Yani bizim hizmet verdiğimiz insan sayısı, şuan resmi gözüken rakamın üç katına yakın. Dolayısıyla merkezi bütçeden aldığımız payın da daha fazla olması gerekiyor. Ama alamıyoruz. Kesintilerden sonra gelen paralar maaşlara bile yetmiyor" dedi.

REKOR GÜZELBAHÇE'DE, ÇİĞLİ TAKİPTE
Bu arada, kesinti oranlarının en yüksek olduğu ilçe ise Güzelbahçe oldu. Güzelbahçe için bu ay 930 bin TL tahakkuk ederken 404 bin TL kesinti gerçekleşti. Kesinti oranı yüzde 56 düzeyinde oldu. Güzelbahçe Belediyesi'ndeki kesintilerin ekim ayından beri yüzde 52 ile yüzde 56 düzeyinde gerçekleştiği ifade edildi.
İzmir 'in en borçlu belediyelerinden Çiğli'de de kesintiler yüzde 40 düzeyinde gerçekleşti. Ödemiş'te de kesinti yüzde 37 düzeyinde oldu. 4 milyon 138 bin TL tahakkuk eden Ödemiş Belediyesi'nin 1 milyon 553 bin TL'si İller Bankası kesintisine gitti. Gaziemir'de de kesinti oranı yüzde 22 düzeyinde gerçekleşti.

AK PARTİLİ ÖZHASEKİ: BORÇ YAPMIŞLAR, KESİLİYOR
Önceki günlerde gazetecilerle bir araya gelen AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, yerel yönetimler yasa teklifi hazırlıklarıyla ilgili bilgi vermişti. AK Partili Özhaseki, "Şu anda belediyelere gerek İller Bankası gerekse Maliye’den gelen paylarından yüzde 60’a kadar kesintiler oluyor. Belediye gitmiş, oradan 10 yıllığına para almış, her ay kesiliyor. İller Bankası’ndan faizli para almış, o kesiliyor, DSİ ile taahhütte girmiş, iş yapmış (paramdan kesin) demiş, kesiliyor. Yapılandırma yapmış, kendisi yapmış ama bunu. Dış borç yapmış, dış borç olunca sanki borç değilmiş gibi geliyor, ama o da borç. Gitmiş dışarıdan 50 milyon dolar almış, kesiliyor. O kesintiler geliyor yeni başkanın karşısına. Merkez de gelecek 10 liranın 6 lirasına el koyuyor. Merkezin ne günahı var" demişti.