GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
27 Ocak 2022 Perşembe 12:13

Beko: GSS primi zammı geri alınsın!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, sosyal güvencesi olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödediği GSS primine yüzde 50 zam gelmesine tepki gösterdi. Beko zammın geri alınması çağrısı yaparak ''Bu iktidarın politikaları sonucunda parası olmayana sağlık hakkı da verilmiyor'' dedi. 

Sosyal güvencesi olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödemek zorunda oldukları GSS primlerine yaklaşık yüzde 50 zam geldi. GSS primleri 107.33 liradan 150.12'ye çıkarıldı. 

YURTTAŞLAR SAĞLIK HAKKINA ERİŞEMİYOR
Genel Sağlık Sigortası primine yüzde 50 zam yapılmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "107 TL'yi ödeyemeyen seyyarlar, simitçiler, günübirlik çalışanlar, çiçekçiler, ev işçileri, işsizler, okulunu bitirip iş bulamayan gençler, bir de yüzde 50 zammı nasıl ödeyecekler? Aylık 1080 lira kazanan seyyardan, işsizlerden, 150 lira sağlık primi alınacak. Yapılan yüzde 50 zam ile bu yurttaşların sağlık hakkına erişimi tamamen bitecek, imkansız olacaktır. Bu zam geri çekilmelidir" dedi.

SOKAK ESNAFINI YOK SAYIYORLAR
Konuyu dair değerlendirmelerde bulunan CHP'li Beko, iktidarın ‘Sağlıkta Devrim’ sloganı ile 1 Ocak 2012’de yaşama geçirdiği Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedeniyle milyonlarca kişinin sağlık hizmetinden yoksun kaldığını ve prim borçlarının her geçen gün katlanarak arttığını söyleyerek, "GSS kapsamında çalışmayan ve gelir testi yaptırmayan milyonlarca kişi, en temel insan hakkı olan sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Bu iktidarın politikaları sonucunda parası olmayana sağlık hakkı da verilmiyor. Oysa ki, yapılması gereken bellidir, bu da borçların geçici süre ertelenmesi değil, tamamen silinmesidir. Devlet primini ödeyemeyen vatandaşlar için kalıcı bir düzenleme yapmak zorundadır. İlk olarak prim borçları ve katlanarak artan gecikme faizleri silinmeli, bu yurttaşlara yeniden sağlık hizmetinden yararlanma olanağı sağlanmalıdır. Sonrasında ise getirilen bu uygulamanın yarattığı sorunlar da dikkate alınarak GSS’de yeniden bir düzenleme yapılmalıdır. Sağlık hizmetinden yararlanmak tüm yurttaşlarımız için en temel haklardan biridir. Bu hakkı engellemek hiçbir gerekçe ile savunulamaz. Sosyal devlet olmanın bir gereği de her bireye ücretsiz sağlık hizmeti sunmaktır“ dedi.