GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
20 Ocak 2020 Pazartesi 10:21

AK Parti’ye Menderes şoku... BAKAN OLUR VERMİŞ!

AK Partili meclis üyeleri ve AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın sert eleştirilerine neden olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’e yapacağı modern katı atık bertaraf tesisine Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ön izin verildiği ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin imzasının yer aldığı ‘olur’ ile Menderes Gölova ve Çakaltepe köyleri sınırındaki 3 milyon 318 bin 659 metrekarelik alanın İzmir Büyükşehir’e tahsis edildiği belirlendi.

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere’yi kapsayan bölgenin çöplerinin düzenli şekilde depolanacağı modern tesis için bir süre önce harekete geçti. Menderes’in Çakaltepe bölgesinde kurulacak modern katı atık bertaraf tesisi için bir proje hazırlandı. Projeyle ilgili başvuru 7 Mart 2019 tarihinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne yapıldı. Orman Bölge, 26 Nisan 2019’da başvuruyu Genel Müdürlüğe iletti. 8 Kasım 2019 tarihinde ise Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in onayıyla İzmir Büyükşehir’in izin talebi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin önüne geldi. 19 Kasım 2019 tarihinde ise Bakan Pakdemirli’nin imzasının yer aldığı ‘olur’ ile Menderes Gölova ve Çakaltepe köyleri sınırındaki 3 milyon 318 bin 659 metrekarelik alan İzmir Büyükşehir’e tahsis edildi.

TAMAMEN KAPALI DEVRE ÇALIŞACAK
Tamamen kapalı devre çalışacak çöp fabrikası için ilk etapta aynı bölgede 5 milyon 843 bin 211 metrekarelik alanın istendiği ancak yapılan incelemeler sonrası Menderes Gölova ve Çakaltepe köyleri sınırındaki 3 milyon 318 bin 659 metrekarelik alanın uygun olduğu kayıtlara geçti.
Sıfır atık politikası çevçevesinde tasarlanan tesiste, sağlıklı ve ekonomik bir atık yönetiminin yanı sıra transfer istasyonu-bertaraf tesisi taşıma mesafeleri düşürülerek maliyetlerin azaltılacağı vurgulandı. Ayrıca organik atıklardan enerji ve gübre üretileceği bildirildi.

AK PARTİLİLER SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesine çıkacağı tesis kentte büyük tartışma yaratmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde AK Partili üyelerin sert eleştirilerinin ardından önceki gün de AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, tesisin Menderes’e kurulmak istenmesine tepki göstermişti. Kaya, “Doğasıyla, tarımıyla, tarihiyle, deniziyle, turizmiyle öne çıkan bu güzel ilçelerimiz çöplük olamaz. Soyer, Menderes’i İzmir’in çöplüğü yapmak istiyor. Biz ise tarımsal organize sanayi bölgesiyle, turizmden artan payı ve üniversite hedefiyle geleceğe koşan bir Menderes planlıyoruz" demişti.
Menderes'e çöp tesisine AK Partili Bakan Bekir Pakdemirli'nin verdiği onay, AK Parti cephesinde şok etkisi yarattı.