GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ocak 2020 Pazartesi 17:30

AK Parti'den Menderes'e çöp tepkisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes ilçesi Çakaltepe Mahallesi, Gölova mevkisinde yapmayı planladığı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de "olur" verdiği entegre katı atık yönetim tesisine, AK Parti Menderes İlçe Başkanlığı'ndan tepki geldi. İlçe Başkanı Süleyman Artçı, Menderes'in önemli bir tarım ve turizm merkezi olduğunu, bölgeye çöp tesisi yapılmasını istemediklerini söyledi.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ocak ayı ilk birleşiminde, Menderes ilçesinde orman mülkiyetindeki yaklaşık 312 hektarlık alanı kapsayan ve Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova, Narlıdere ilçelerinden gelecek evsel katı atıkların bertaraf edilmesinin planlandığı projenin ihaleye çıkarılması için Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye encümenine yetki verilmesine yönelik önerinin kabul edilmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artçı ve ilçe yöneticileri, Gökova'da vatandaşlarla bir araya geldi. Artçı, ilçede birçok tarım ürününü yetiştiğini, salatalık ve karanfil gibi ürünlerin ise hem yurt içine hem de yurt dışına gönderildiğini söyledi. İzmir'in içme suyunu büyük ölçüde karşılayan Tahtalı Barajı'nın da ilçe sınırlarında olduğunu hatırlatan Artçı, "Menderes İzmir'in kalbi; çünkü burası kentin tarım ve turizminde önemli bir yere sahip.  Menderes'in çöplük olması ile ilgili alınan karara CHP'li meclis üyeleri göz yumdu. Biz onlardan ilçenin evlatları olarak siyasi olarak değil burada yaşadıkları için karşı çıkmalarını isterdik. Menderes'te çöplük yaptırmayacağız. İlçenin çöplüğe çevirmelerine izin vermeyeceğiz. Menderes çok önemli bir turizm ilçesi. Özdere, Gümüldür, Ahmetbeyli hatta Gümüldür yaz nüfusu 700 bini bulan bir bölge" dedi.

'BAKANLIKTAN ONAY YOK'

Menderes'in gerek turizm gerekse tarımda Türkiye'nin ekonomisine turizm anlamında ciddi katkılar sağladığını söyleyen Artçı, "Menderes aynı zamanda bir sanayi bölgesi. En önemlisi de İzmir'in içme suyunu karşılayan bir ilçe. Yüzde 60 İzmir'in içme suyunu biz karşılıyoruz. Böyle bir alana, böyle bir tesisin yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu sadece ilçede yaşayanların değil, İzmirlilerin de sorunu. Biz İzmirli hemşerilerimizden de konuya duyarlı olmalarını bekliyoruz. İçme suyunun sağlandığı bölgeye böyle bir tesisin yapılması doğru değil. Burası çok ciddi  bir tarım bölgesi. İlçede yüze yakın ürün yetiştiriliyor. Seracılık var. Ülkemizin yüzde 70 oranında salatalığını biz yetiştiriyoruz. Roka, dereotu, maydanoz, zeytin. Tarımda çok çeşidimiz var. Satsuma mandalinası dünyanın her yerine ihraç ediliyor. Bu insanlara haksızlık değil mi? Bu Menderes'e haksızlık değil mi? Özellikle Gölova'da ciddi anlamda zeytincilik var. Zeytin bahçelerimize ihanet değil mi? Bunlara Menderesliler olarak bizim sesimizi çıkarmamız gerekiyor. Efemçukuru üzümümüz var. Dünyaya nam salmış. Mısır, tütün, şeftali, nar var. Saymakla bitmeyecek ürünlerimiz var. Karanfil ihracatının yüzde 60'ını Menderes yapıyor. Menderes Türkiye'nin en önemli tarım bölgesi. İzmir'e ciddi anlamda katkı sağlayan bir ilçe. Menderes Belediye Başkanını, o gün ilçeyi sahipsiz bırakan meclis üyelerini hepsini kınıyorum. Bu kadar kıymetli toprakları çöplüğe çevirmeye hakkınız yok" dedi.

Artçı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çöp tesisine "olur" vermesi ve yer tahsisinde bulunması konusunda ise "Böyle bir izin yok. Sadece ön izin verilmiş" demekle yetindi.