GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
1 Nisan 2020 Çarşamba 10:04

''Dünya futbolu eskisi gibi olmayacak''

Koronavirüsün futbola etkisini değerlendiren Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, en büyük gelire sahip lig ve kulüplerin en ağır şekilde etkileneceğini söyledi.

Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgının sona ermesinden sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi. “Futbol piyasası 50 milyar dolarlık bir pasta. Virüs salgını gelirleri çok azaltacağı için bundan en çok, pastada en büyük dilime sahip olan kulüpler ve ligler etkilenecek. Beş büyük ilgin geliri 18 milyar dolar civarında. Futbolcu maaşları düşecek, gelir-gider dengeleri değişecek ve yaşanan travma, dengeleri değiştirecek” dedi.

Türkiye’de Finansal Fair-Play nedeniyle kulüplerin zaten zorunlu tasarruf politikası içerisinde olduğunu, devlet desteğinin belirli bir rahatlama yarattığını ifade eden Özkan, “Türk futbolu, pandemi sona erer ermez kaldığı yerden devam edecektir. Şahsi görüşüm, krizin sona ermesiyle birlikte ligde kalan son altı maç oynanır ve ardından tatil başlar. Ancak bunun tarihini kestirebilmek, benim için şu anda şu anda gerçekten çok zor. Her şeyi hep birlikte bekleyip göreceğiz “ diye konuştu.

Futbolu içerisine gireceği krizden çıkışta öz sisteminin büyük önem kazanacağı da sözlerine ekleyen Özkan, “Dünya futbolunda en azından belirli bir süre büyük transfer rakamları göreceğimizi sanmıyorum. Kendilerini yeni hayata adapte etmeye çalışacak kulüpler, bir çıkış yolu arayıp öz kaynak sistemine daha fazla ağırlık verecek. Ülkemizde de bunun bir devlet politikası haline getirilip uygulanması gerekir. Üç beş kulübün yapmasıyla topyekün bir ivme kazanamayız” yorumu yaptı.

Türkiye’de kulüplerin öz kaynak sistemine yatırım yapma konusunda isteksiz olduğunu kaydeden Özkan, “Türkiye’de günlük borçlar ve kısa vadeli başarı hedefleri kulüplerin uzun vadeli plan yapmasının önünde büyük engel. Meyve alma garantisi olmayan bir işe kimse girmek istemiyor, taşın altına elini koymuyor. Bu noktada futbolcu ithal etmek daha kolay geliyor. Oysa bu topraklar çok verimli ve bu çocuklara ne kadar çok yatırım yaparsak bize o kadar çok karşılık verecekler” dedi.

Altınordu patentli oyunculardan Çağlar Söyüncü’nünPremierLeague’in en iyi savunma oyuncusu olduğuna dikkat çeken, Cengiz Ünder’in fantastik futboluyla büyümeye devam ettiğini kaydeden Özkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Merih Demiral, Ozan Kabak ve daha onlarcası. Bunlar bizim evlatlarımız. Onlara inanmalı, güvenmeli ve yatırım yapmalıyız. Ülke olarak sadece futbol değil, her sektörde katma değeri yüksek özel ürünlere yönelmeliyiz.”